Onderzoek misdaadclan: veertien verdachten aangehouden, één vrijgelaten

In het grote onderzoek naar de misdaadclan Y. heeft de onderzoeksrechter gisteren en vandaag in totaal veertien mensen aangehouden. Dat zegt het parket. Eén opgepakte persoon is vrijgelaten.

dvd

De veertien aangehoudenen verschijnen vrijdag en maandagnamiddag voor de raadkamer in Antwerpen. “Op dit ogenblik zal er geen verdere commentaar worden gegeven”, aldus het parket.

(Lees verder onder de video)

Ook hoofdverdachte Marsin Y. blijft aangehouden. Hij houdt echter zijn onschuld staande. “Mijn cliënt is hoofd planning in de Antwerpse haven en dat is een benijdenswaardige functie voor mensen met slechte bedoelingen”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx. “Ik was ook al advocaat van hem toen er twee intimidatiepogingen tegen hem werden gedaan. Hij heeft altijd gezegd dat hij daar nooit aan toe zou geven.”

Het grote onderzoek startte al in november 2017. Het doel van de organisatie is volgens het parket om een zo groot mogelijk crimineel vermogen te verwerven en om zo veel mogelijk macht op verschillende fronten te verwerven, zowel binnen de organisatie als daarbuiten.

De organisatie tracht volgens het parket ook mogelijk invloed te verwerven bij de politie, stadsdiensten, de haven, de politiek, het bankwezen en de kerk in ons land, maar er zijn ook contacten ontdekt met prominente en invloedrijke personen in Turkije.

De organisatie liet zich volgens het parket mogelijk ook in met drugs, witwaspraktijken, valsheid in geschriften, wapens en corruptie.

Dinsdag werden in het Antwerpse 46 huiszoekingen uitgevoerd, 15 personen werden opgepakt.

Het is ook uit dat onderzoek dat het onderzoek naar de handel in humanitaire visa door Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam voortvloeide.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER