Direct naar artikelinhoud
Drugs

Parket: overleden medewerker Kompass stierf aan xtc-pil met hoge dosis MDMA

Verschillende XTC-pillen ter illustratie.Beeld ANP XTRA

De 31-jarige man uit Dendermonde die op 27 januari overleed nadat hij in de Gentse Kompass Klub onwel werd, stierf nadat hij een xtc-pil met een bijzonder hoge dosis MDMA had ingenomen. Dat meldt de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. In dezelfde nacht werden twee dealers opgepakt die in het bezit waren met pillen met een hogere dosering MDMA.

Het slachtoffer werd op 27 januari rond 6 uur ‘s morgen onwel in de Gentse Kompass Klub, waar hij als werknemer aan de slag was. Hij verloor nadien het bewustzijn, zegt het parket. “Hij werd overgebracht naar het UZ Gent waar hij kort nadien overleed. Het parket stelde een wetsdokter aan die instond voor de uitwendige schouwing en het nemen van bloed-en urinestalen. Uit het onderzoek is gebleken dat het om een druggerelateerd overlijden gaat. De beschikbare informatie wijst op een bijzonder hoge dosis MDMA, in combinatie met een mogelijk vooraf bestaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis.”

Op de Gentse drugsmarkt circuleren momenteel xtc-pillen met dergelijke hooggedoseerde MDMA, zegt het parket. Tijdens dezelfde nacht van 26 op 27 januari werden twee drugdealers afkomstig uit Brugge op heterdaad betrapt in de Kompass Klub en de Art Cube in Gent. Ze werden door het parket allebei gedagvaard in snelrecht en moeten op 26 februari voor de correctionele rechtbank in Gent verschijnen. Ze waren onder meer in het bezit van xtc-pillen met een hoge dosering MDMA.

De hoge dosering van xtc-pillen, met meer dan 200 mg MDMA per pil, is een recente en gevaarlijke trend op de Belgische drugsmarkt. Het Belgian Early Warning System on Drugs van Sciensano, het vroegere Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, verspreidde onlangs nog waarschuwingen over de trend. In december en januari werden een reeks “zeer hooggedoseerde” xtc-tabletten ontdekt.

De meeste pillen werden geanalyseerd in het kader van het drugtestproject van Modus Vivendi, waarbij gebruikers hun drugs kunnen testen. Het Belgian Early Warning System waarschuwde voor 13 pillen, bij gebruikers gekend als onder meer “Pharao”, “Aardbei”, “F1/max”, “Bitcoin”, “Hulk”, “Granaat” en “Dom Perignon”. Sommige pillen bevatten tot 272 milligram MDMA per pil. Eén tablet bevatte geen MDMA maar wel 2C-B, een andere designer drug.

De symptomen van MDMA-overdosering zijn hevig zweten, beven, droge mond, misselijkheid, braken, verhoogde bloeddruk en hartslag, paranoia en oververhitting. In ernstige gevallen kan een serotoninesyndroom optreden, wat resulteert in een vaak fatale oververhitting.