Direct naar artikelinhoud
Antisemitisme

96 joodse graven in Frankrijk beklad met hakenkruizen en antisemitische teksten

In Frankrijk kwamen mensen bijeen uit solidariteit tegen antisemitische uitingen in het land.Beeld REUTERS

Op de dag dat Frankrijk demonstreert tegen de recente toename van antisemitische acties in het land, leidt de ontheiliging van een joodse begraafplaats tot een nieuwe schok. In een dorp vlakbij Straatsburg zijn maandagnacht 96 graven met hakenkruizen en antisemitische teksten beklad.

“Wie dit heeft gedaan is de Franse republiek onwaardig en zal gestraft worden”, zei de Franse president Emmanuel Macron fel tegen de lokale pers in het dorpje Quatzenheim in de Elzas. Hij bezocht de begraafplaats dinsdag om de joodse gemeenschap daar bij te staan. “Ik vind het heel belangrijk om hier vandaag met jullie te zijn”, zei hij.

Dat “vandaag” sprak hij met enige nadruk uit, want de vandalistische actie vindt uitgerekend op de dag van een Franse nationaal protest tegen antisemitisme plaats. Dinsdagavond zullen in zeventig plaatsen mensen bijeenkomen om te demonstreren. Veel Franse politieke leiders lopen mee.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde via een videoboodschap op de schennis van de begraafplaats. “Ik roep alle Franse en Europese leiders op om krachtig stelling te nemen tegen antisemitisme”, zei hij. Zijn minister van Buitenlandse Zaken, Yoav Galant, riep de Franse joden via Twitter op om te emigreren en “thuis te komen” naar Israël.

(Van links naar rechts) President van de Assemblée Nationale Richard Ferrand, President Emmanuel Macron en President van de Sénat Gerard Larcher bezoeken samen een holocaust herdenkingsmonument in Parijs.Beeld AP

Frankrijk, dat met 550.000 joden de grootste joodse gemeenschap in Europa herbergt, worstelt met een recente toename van antisemitisch geweld. Vorige week meldde de overheid dat er in 2018 meer dan 500 aanvallen waren, een toename van 74 procent vergeleken met 2017. “Het antisemitisme verspreidt zich als vergif”, zei Christophe Castaner, de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Zaterdag is de joodse filosoof Akain Finkielkraut op straat belaagd door antisemieten in gele hesjes, een incident dat op video is vastgelegd. Eerder deze maand werd een broodjeswinkel in Parijs beklad met het Duitse woord ‘Juden’.