Direct naar artikelinhoud
Energie

Energieminister Marghem zet door met de bouw van gascentrales

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR).Beeld Photo News

Energieminister Marie-Christine Marghem (MR) wil doorzetten met het steunmechanisme voor de bouw van nieuwe gascentrales. Het is afwachten of het parlement haar volgt. Ze zal hulp nodig hebben vanop links.

Volgens Marghem zijn de nieuwe gascentrales nodig om de sluiting van de zeven Belgische kerncentrales tegen 2025 op te vangen. In tegenstelling tot kerncentrales kunnen gascentrales ook snel aan- en uitgeschakeld worden, waardoor ze de beste aanvulling vormen voor de onvoorspelbare opbrengst uit windmolens en zonnepanelen. Die zijn afhankelijk van het weer.

Marghem werkt sinds 2015 aan het steunmechanisme, dat energiebedrijven moet overtuigen om nieuwe gascentrales te bouwen. Volgens haar zijn een zevental nieuwe gascentrales nodig om de kerncentrales met een gerust hart te kunnen sluiten in 2025. De bouw en de gunning daarvan nemen al snel een paar jaar in beslag. Er is dus geen tijd meer te verliezen.

“We hebben het laatste advies van de Raad van State binnen. Daarin worden alleen nog kleine verduidelijkingen van het wetsontwerp gevraagd”, laat het kabinet-Marghem weten. “We zijn nu stilaan klaar met ons inhoudelijk huiswerk.” Marghem wil het steunmechanisme zo snel mogelijk naar het parlement brengen, zodat het nog voor de verkiezingen goedgekeurd wordt.

‘We zijn stilaan klaar met ons inhoudelijk huiswerk’
Kabinet van minister van Energie Marghem

N-VA tegen

Aangezien de regering ontslagnemend is, moet Marghem op zoek naar bondgenoten in de Kamer. Dat wordt lastig. De N-VA – die als coalitiepartij haar steun voor het steunmechanisme uitsprak – heeft intussen de kar gekeerd. De energiespecialisten van de partij vrezen dat de totale factuur van het systeem zal oplopen richting 9 miljard euro.

“Wij denken dat de prijs niet zo hoog zal stijgen. Een onderzoek van het consultancybureau PwC komt uit op 5,2 miljard euro”, reageert het kabinet-Marghem. “Maar een exact bedrag kunnen we daar vandaag gewoonweg niet op plakken. De kosten zullen afhangen van wat de energiebedrijven straks allemaal voorstellen. In die zin levert dit wetsontwerp alleen het kader aan. De financiële keuzes zijn voor de volgende regering. Nu vragen we alleen de goedkeuring van het onderliggende principe.”

Maasbracht

Marghems redding ligt wellicht op links. Sp.a en Groen zijn voor het steunmechanisme. “Als de tekst van het wetsontwerp degelijk is, zullen we wel een meerderheid vinden”, reageert Kristof Calvo (Groen). “In principe staan wij open voor de komst van een systeem om de nodige investeringen aan te trekken. Onze energiemarkt heeft dringend een extra impuls nodig.”

Er duikt alvast een eerste kandidaat voor het steunmechanisme op. Het Duitse energiebedrijf RWE wil tegen 2020 zijn gascentrale in het Nederlandse Maasbracht aansluiten op het Belgische hoogspanningsnet, via een ondergrondse kabel van dertien kilometer. RWE lonkt onder meer naar het subsidiepotje van Marghem om het project te helpen financieren.