Laurence Massart. Een taalwet van 1935 vereist niet dat die voorzitter de ­andere landstaal beheerst. In de praktijk wordt wel gezocht naar een taalevenwicht tussen openbaar ministerie en zetel.
Volledig scherm
Laurence Massart. Een taalwet van 1935 vereist niet dat die voorzitter de ­andere landstaal beheerst. In de praktijk wordt wel gezocht naar een taalevenwicht tussen openbaar ministerie en zetel. © EPA

Toprechter van tweetalig hof van beroep die alleen Frans kent, zet kwaad bloed

In het Brusselse Justitiepaleis is onvrede ontstaan omdat de nieuwe eerste voorzitter van het tweetalige hof van beroep in Brussel, een van de machtigste rechtbanken van het land, amper het Nederlands beheerst. Dat bericht De Standaard. Vanaf 2 april treedt Laurence Massart er aan.

124 reacties

  • Mark Boonen

    5 jaar geleden
    Sorry maar de Belgische hoofdtaal is frans, en het laat een beetje nederlands toe om de hardst werkende proletariër ook iets te gunnen. Dus wat is de problème?
  • Lieven Vermandere

    5 jaar geleden
    Och ja, ik herinner me minister Marghem op de VRT die na enkele schabouwelijke klanken Nederlands vroeg of ze niet in het Frans mocht doorgaan. Enkele interviews later (tijdens een optocht) stelde ze zelfs die vraag niet meer.
  • Gaby Vercruysse

    5 jaar geleden
    Rita Boerewaart een Vlaming of Nederlandstalig afgestudeerde heeft MINIMAAL een zeer degelijke kennis van Frans anders Geen diploma aan de universiteit ! Minister Geens tellen de wetten hier dan ook van 1935 en NIET deze van 2018 ? een schande voor België een ééntalige rechter benoemen Mr Geens is vriendjes politiek.
  • Henri vanderhoven

    5 jaar geleden
    Dit is weer een uitgelekte benoeming die niet verwonderlijk is.Van monarchie tot hoogste kringen wordt in Brussel nog altijd frans gesproken en het nederlands als meewarig bekeken.De vlamingen hebben hier zelf ook veel schuld aan.Als een waal aangesproken wordt schakelt de vlaming dadelijk over naar het frans.De tweede taal in waalse scholen is engels en dus niet hun tweede landstaal.Van minachting gesproken.
  • Dominique Vandamme

    5 jaar geleden
    Ach, zowat alle federale MR-ministers zijn in het zelfde bedje ziek. Nederlands is in het onderwijs inn het zuiden van het land niet verplicht. Warom zouden ze? Hinderen in de carièrre ondervind je er blijkbaar toch van.