Autodieven stelen vaker goedkope merken als Skoda en Dacia

© Photo News

Dagelijks worden in ons land 28 voertuigen gestolen. Volkswagen blijft het meest in trek bij dieven, maar ook goedkopere merken als Dacia en Skoda zijn niet meer veilig voor autodieven.

Thierry Goeman

Op het internet zijn steeds meer middeltjes te koop waarmee je op een vrij eenvoudige manier de beveiliging van een auto kan uitschakelen en het voertuig kan stelen. Toch is het aantal diefstallen in tien jaar tijd bijna gehalveerd. Van ongeveer 18.500 in 2006 tot 10.200 vorig jaar.

Meest gestolen merken waren: Volkswagen, Mercedes en Citroën. Opvallend is ook het stijgend aantal diefstallen van Land Rover, van 48 in 2014 tot 197 vorig jaar.

© ingez.

Dieven stelen ook vaker goedkopere auto’s zoals Skoda en Dacia. In 2015 ging het om een stijging van respectievelijk 31 procent en 22 procent. “Ze zijn minder goed beveiligd en beschikken over minder elektronica”, zeggen experts.

Een groot deel van de gestolen auto’s wordt uitgevoerd naar Afrika of Oost-Europa. Of wordt hier ontmanteld om de onderdelen afzonderlijk op de zwarte markt te verkopen als wisselstukken.

Volgens de federale politie wordt meer dan de helft van alle gestolen voertuigen in ons land vroeg of laat teruggevonden.

In veel gevallen gaat het om fraude om de verzekeringsmaatschappij op te lichten. Verzekeraars zetten daarom steeds vaker detectives in om autodiefstallen te onderzoeken en na te gaan of de eigenaar niet zelf in het complot zit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen