De Wever laat Kali-team doorlichten

© BELGA

De Antwerpse politie heeft dan wel een grote misdaadfamilie opgerold, maar burgemeester Bart De Wever is niet helemaal tevreden. Hij laat het Kali-team, waarin specialisten van de politie en de andere controlediensten worden samengebracht, doorlichten.

msn, me

Het Antwerpse stadsbestuur heeft professor Charlotte Colman, criminologe aan de Universiteit Gent, de opdracht gegeven om het Kali-team door te lichten. Dat team is een speciale taskforce waarbinnen lokale en federale politie, parket, sociale inspectie en douane fysiek samenwerken. In totaal gaat het om tachtig mensen. Het was de eerste taskforce van dergelijke omvang en over zo veel disciplines heen in ons land wordt samengebracht om een specifiek misdaadfenomeen, in dit geval de georganiseerde drugscriminaliteit, te bestrijden.

Maar burgemeester De Wever wil weten of de verschillende diensten in dat Kali-team wel goed samenwerken. ‘Tussen droom en daad staan nog heel wat wetten en praktische bezwaren in de weg’, zei De Wever zaterdag op ATV. ‘Daarom hebben wij professor Colman gevraagd dat team op te volgen. Werkt nu die multi-agency approach?’

De taskforce is de speerpunt van het Stroomplan, dat in februari 2018 werd voorgesteld. Dat Stroomplan moest het antwoord zijn op een noodkreet van de Antwerpse federale politie over de georganiseerde drugscriminaliteit. Stanny De Vlieger, de Antwerpse gerechtelijke directeur, stelde in september 2017 vast dat het aantal gewelddadige afrekeningen steeg, maar ook ‘dat het niet uit te sluiten valt dat er zich stilaan een infiltratie voordoet vanuit de criminele netwerken in de legale bovenwereld, waarbij strategische posities in politie, douane, justitie, bedrijfswereld en bestuur worden ingenomen’.

Te groot optimisme

De grootschalige acties van de voorbije weken om de criminele familie Y. op te rollen zijn mede het werk van het Kali-team. Het Antwerpse gerecht heeft sinds november 2017 kosten noch moeite gespaard om het misdaadimperium van de Turks-Assyrische familie in Antwerpen-Noord in kaart te brengen.

En in 2018 werd de familie A. ook een zware slag toegebracht. Politie en inspectiediensten zijn eind juni vorig jaar samen binnengevallen in de vijf Antwerpse viswinkels van de familie A., beter bekend als de Visboeren. Een aantal leden van de familie werden opgepakt wegens lidmaatschap van een criminele organisatie en drugshandel.

Tegelijk waarschuwt de Antwerpse burgemeester voor te groot optimisme. ‘Er is nu een clan (de familie Y., red.) helemaal opgerold, dat is heel spectaculair nieuws geweest. Dat is heel mooi, dat is heel nuttig. maar feit is wel dat er meerdere van dit soort clans zijn. En dat we die wel in beeld hebben – er is er zeker een vijftal die we bij naam en toenaam kennen. We weten ook waar die zitten. De waarheid is dat de clan die nu opgerold is, eigenlijk al helemaal op zijn retour was.’