Videospeler inladen...

Paus haalt hard uit naar kindermisbruik binnen de Kerk en belooft einde doofpotaffaires

Paus Franciscus roept op om de strijd tegen kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk op te voeren. Dat deed hij aan het eind van een bijzondere vierdaagse conferentie in het Vaticaan over seksueel misbruik door geestelijken. De paus haalt scherp uit naar geestelijken die zich schuldig maken aan misbruik, maar met concrete maatregelen komt hij niet. Slachtoffers reageren teleurgesteld.

Voor een zaal van 190 bisschoppen en andere hoge geestelijken van over de hele wereld hield paus Franciscus zijn slotrede. Het was een bijzondere conferentie over seksueel misbruik binnen de Katholieke Kerk. "Geen enkel misbruik mag ooit worden toegedekt, zoals dat in het verleden gebruikelijk was, of over het hoofd gezien. Want het afdekken van misbruiken bevordert de verspreiding van het kwaad en voegt een extra laag aan het schandaal toe", aldus Franciscus.

Volgens de paus komt seksueel misbruik in alle geledingen van de maatschappij voor, vooral in families. Maar dat het binnen de Kerk gebeurt, is des te erger, omdat het niet te rijmen valt met de morele autoriteit en de ethische geloofwaardigheid van de Katholieke Kerk. Geestelijken die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van kinderen noemt de paus "instrumenten van de duivel", die zullen kunnen rekenen op de toorn van God.

Op de openingsdag donderdag stelde Franciscus al een 21-puntenplan voor om kindermisbruik tegen te gaan. Maar in zijn slotrede zaten geen concrete verbintenissen, behalve de belofte om de Vaticaanse wetten over online kinderpornografie te verstrengen.

Slachtoffers teleurgesteld

Hoewel veel slachtoffers van misbruik in de Kerk de topconferentie als een hoopvol signaal zagen, werd er weinig van de slotrede van de paus verwacht. Toch wordt er hier en daar al teleurgesteld gereageerd op de toespraak. 

Anne Barrett-Doyle van de Amerikaanse organisatie bischopaccountability.org,  die geestelijken opspoort die beschuldigd worden van seksueel misbruik, noemt de speech een "ongelooflijke teleurstelling". Volgens haar ging de paus niet diep genoeg in op het leed en de woede onder gelovigen. "Terwijl katholieken om concrete veranderingen roepen, komt de paus met halfslachtige beloftes, die we allemaal al eerder gehoord hadden. 

"Het was vooral verontrustend dat de paus zei dat misbruik in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. We hadden van hem een gedurfd en krachtdadig plan verwacht. In de plaats kregen we defensieve, hergebruikte retoriek," zegt ze.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen