Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Protesten in Algerije tegen bejaarde president Bouteflika

Demonstranten zaterdag in Algiers. Op de schouders Rachid Nekkaz, zakenman en een van de tegenkandidaten van president Abdelaziz Bouteflika bij de verkiezingen van 18 april.Beeld EPA

Sinds vrijdag vinden in Algerije protesten plaats tegen het voornemen van de 81-jarige president Abdelaziz Bouteflika zich in april herkiesbaar te stellen. ‘Er komt geen vijfde mandaat, Bouteflika!’, riepen betogers. Ook werden leuzen geroepen tegen de corruptie.

Vrijdag gingen in de hoofdstad Algiers enkele duizenden mensen de straat op, vooral jonge mannen. Voor de camera verscheurden zij een groot portret van Bouteflika. De politie voorkwam dat ze naar het presidentieel paleis trokken. Zaterdag waren er honderden betogers. Er is opgeroepen zondag opnieuw te demonstreren. Ook in andere Algerijnse steden, zoals Oran, Annaba, Akbou en Sétif, gingen jongeren de straat op.

Het is voor het eerst sinds heel lang dat in Algerije wordt gedemonstreerd tegen de regering. Ook tijdens de Arabische Lente van 2011 waren er geen opstanden en protesten. De herinnering aan de uiterst bloedige burgeroorlog van de jaren negentig weerhield Algerijnen ervan de politieke confrontatie te zoeken. Wel uiten Algerijnen regelmatig hun onvrede over de sociale en economische omstandigheden.

Vier termijnen

De bejaarde president heeft er al vier termijnen op zitten. Zijn gezondheid is zeer broos, zeker sinds een beroerte in 2013. Hij is zelden in de openbaarheid te zien en beweegt zich voort in een rolstoel. Al zeven jaar heeft hij geen toespraak gehouden. Regelmatig is hij in het buitenland voor medische behandelingen. Ook zondag wordt hij volgens lokale media weer in een ziekenhuis in Genève verwacht.

President Abdelaziz Bouteflika brengt zijn stem uit in de gemeenteraadsverkiezingen van november 2017.Beeld AFP

Bouteflika is een vertegenwoordiger van de generatie die in de jaren vijftig en zestig vocht tegen de Franse koloniale overheersing en sinds de onafhankelijkheid de touwtjes in handen heeft gehouden. De politieke elite is sterk verweven met de economische machtsstructuren en profiteert daar zelf in buitengewone mate van.

Politieke stabiliteit

De sinds 1962 regerende partij FLN heeft Bouteflika, aan de macht sinds 1999, opnieuw naar voren geschoven als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 18 april. Diverse politieke partijen, vakbonden en organisaties van werkgevers hebben gezegd zijn kandidatuur te steunen. Waarschijnlijk zal hij met gemak de verkiezingen winnen. Veel Algerijnen zijn nog altijd gehecht aan politieke stabiliteit.

Niet duidelijk is in hoeverre de protesten spontaan zijn dan wel georganiseerd. Op sociale media was van tevoren wel opgeroepen tot protest. In juni werd in Algerije de burgerbeweging Mouwatana opgericht, die zich verzet tegen een vijfde termijn voor Bouteflika. Mouwatana bestaat uit intellectuelen, journalisten, mensenrechtenverdedigers en leden van de politieke oppositie. De beweging heeft zich geschaard achter de oproep zondag opnieuw te demonstreren.