Direct naar artikelinhoud
Seksueel misbruik

R. Kelly op borgtocht vrij, nieuwe expliciete seksvideo opgedoken

R. Kelly bij zijn vrijlating uit de gevangenis in Chicago.Beeld EPA

De Amerikaanse zanger R. Kelly (52) is op borgtocht vrij. Eerder zei Kelly’s advocaat Steven Greenberg dat de zanger die som niet kon betalen, maar iemand heeft de borgsom van 1 miljoen dollar intussen gestort. Niet dat de problemen voor R. Kelly hiermee van de baan zijn. Er is namelijk een nieuwe video opgedoken waarin hij seks heeft met een minderjarige.

R. Kelly wordt ervan verdacht vier mensen, onder wie drie minderjarigen, te hebben misbruikt in de periode 1998-2010. Zelf ontkent hij die feiten, maar er is een tweede expliciete video opgedoken waarin te zien is hoe hij seksuele betrekkingen heeft met een minderjarig meisje. Dat meldt advocaat Michael Avenatti, die de belangen van een slachtoffer behartigt. Op die tape, uit 2000, zou dezelfde vrouw te zien zijn als in een eerdere video uit 1999. 

R. Kelly werd vrijdag officieel op tien punten aangeklaagd en gaf zich daarna zelf bij de politie aan, waarop hij werd opgesloten. Een rechter bepaalde zaterdag dat hij mits een borgsom van een miljoen dollar kon vrijkomen, maar Robert Sylvester Kelly kon niet de gebruikelijke tien procent daarvan op tafel leggen.

Lees ook: Waarom R. Kelly dit keer waarschijnlijk niet wegkomt met misbruik
  

“Met instemming”

Vandaag verscheen hij in oranje gevangenisplunje voor een rechtbank en liet hij zijn raadsman onschuldig pleiten. De zanger heeft alleen seks met instemming gehad, klonk het. “Hij heeft niemand tot seks gedwongen. Het is een ster. Hij moet zijn toevlucht niet nemen tot seks zonder instemming”, zei Greenberg.

Een van de aanklachten is gebaseerd op een video die werd aangebracht door steradvocaat Michael Avenatti. De beelden zouden aantonen dat de zanger seks met een minderjarig meisje had. De raadsman kondigde vandaag aan dat er een tweede bezwarende video bestaat. Volgens Avenatt was de vrouw die in de filmpjes is te zien amper 14 jaar oud, en zou ze onder zichtbare dwang seks hebben gehad met Kelly. De advocaat wil het nieuwe beeldmateriaal zo snel mogelijk aan het gerecht geven.

Volgens de jurist zijn er bewijzen dat de vrouwen minderjarig waren toen ze met Kelly in bed belandden, en laten de beelden niks aan de verbeelding over. Zo zou de zanger de keel van zijn slachtoffer hebben dichtgeknepen en het meisje anaal hebben verkracht. 

“Met instemming”
Beeld AP

Derde video?

Avenatti stelt dat hij mogelijk nog een derde video in zijn bezit krijgt. Daarin zou een andere minderjarige vrouw te zien zijn. “Het recht moet zegevieren”, aldus de advocaat die in het verleden ook Stormy Daniels bijstond: de vrouw die stelt seks te hebben gehad met de Amerikaanse president Donald Trump. Avenatti haalde vandaag in een persconferentie keihard uit naar het management van Kelly en zijn advocaten. “Jullie hebben allemaal twee decennia weggekeken. Daardoor kon Kelly jarenlang minderjarige meisjes seksueel misbruiken.” 

R. Kelly, bekend van de hit ‘I Believe I Can Fly’, kijkt al decennia aan tegen betichtingen van seksueel misbruik en pedofilie, maar heeft steeds ontkend. In 2008 sprak een jury hem vrij in een zaak waarbij hij zichzelf zou hebben gefilmd tijdens seks met een meisje van 13 of 14 jaar. In de recente documentaire ‘Surviving R. Kelly’ vertelden verschillende vrouwen over hun ervaringen met de zanger.

Op elk van de tien aanklachten waar hij nu van wordt beschuldigd, staat een maximumstraf van zeven jaar. De volgende zitting is voor 22 maart gepland. 

Concert afgelast

Concertzaal The Box in Amsterdam heeft het geplande optreden van R. Kelly op 20 april in Amsterdam alvast van de agenda gehaald. Alle publiciteit op sociale media en op de website van de zaal is dinsdag verwijderd.

Steradvocaat Michael Avenatti.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...