Kamercommissie keurt oprichting Cannabisbureau voor productie van legale cannabis goed

© AP

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft dinsdag bijna unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd voor de oprichting van een Cannabisbureau dat de productie van legale cannabis in goede banen moet leiden. De cannabis zou dienen voor patiënten voor wie traditionele medicijnen weinig of geen nut meer hebben. Maar om die te kunnen verstrekken is er een regeringsagentschap nodig.

Steeds meer landen erkennen het gebruik van cannabis voor medische doeleinden. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar mensen met MS of ALS, om pijn en spasmen te verlichten. “Maar volgens het VN-verdrag inzake verdovende middelen kan cannabis enkel en alleen verstrekt worden voor medicinale doeleinden onder strikte overheidscontrole in de vorm van een regeringsagentschap”, weet initiatiefneemster Els Van Hoof (CD&V), die samen met Nele Lijnen (Open Vld) het voortouw nam.

Het regeringsbureau zou onder controle staan van het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Het moet de gronden vergunnen waarop de cannabisplant verbouwd mag worden, een vergunning verstrekken aan de telers en de volledige cannabisoogst beheren, en het behoudt een monopolie op de invoer en uitvoer van de cannabis. Nadien stelt het bureau de cannabis ter beschikking van apotheken en ziekenhuizen.

Het wetsvoorstel kreeg de steun van alle fracties - enkel N-VA onthield zich. Binnenkort moet ook de plenaire Kamer zich er nog over buigen. “Met dit voorstel maken we het eindelijk mogelijk om op een legale manier medicinale cannabis te produceren, onder strikte controle van de overheid. Zo kunnen we op een reële vraag inspelen in de medische wereld en van patiënten”, besluit Lijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen