Direct naar artikelinhoud
Gender

Elk jaar meer meldingen van genderdiscriminatie

Beeld ter illustratie.Beeld Pexels

In vijf jaar tijd is het aantal meldingen van genderdiscriminatie verdubbeld. In 2017 was er een aanzienlijke stijging van de meldingen bij het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), en die stijging zet zich in 2018 door.

In 2018 kreeg het Instituut 818 meldingen, waarvan 355 informatievragen, 258 klachten en 205 mededelingen. De meeste gaan over directe discriminatie, discriminatie op grond van geslacht en discriminatie op grond van moederschap. De helft van de meldingen is afkomstig van vrouwen, ongeveer 30 procent van mannen. Bijna de helft, 45 procent, van de meldingen gaat over werk.

Een op de vijf meldingen gaat over seksisme, een ander vijfde over zwangerschapdiscriminatie. In vergelijking met 2017 is het aantal seksismemeldingen met een kwart gestegen. Eind 2017 voerde het Instituut een campagne over zwangerschapsdiscriminatie, maar ook in 2018 bleven die meldingen komen.

Het aantal meldingen over 'transgenderisme' is met 63 procent gestegen in 2018. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe wet. Moeilijkheden om een verzekering af te sluiten komt ook vaak terug bij de meldingen van transgender personen.