© Photo News

Moreno De Pauw elfde in scratch op WK baanwielrennen, Nicky Degrendele krijgt “slag in gezicht” (maar is daar blij mee)

Moreno De Pauw is donderdag op de wereldkampioenschappen baanwielrennen in het Poolse Pruszkow op de scratch als elfde geëindigd. Sam Welsford uit Australië ging met het goud aan de haal.

Welsford hield na de zestig rondes, in totaal vijftien kilometer, de Nederlander Roy Eefting achter zich. De Nieuw-Zeelander Thomas Sexton vervolledigde het podium. Welsford veroverde even voordien nog in een wereldrecord het goud in de ploegenachtervolging.

De Pauw ging halfweg de wedstrijd samen met de Italiaan Michele Scartezzini op zoek naar een winstronde, maar kreeg geen vrijheid van de groep. Na driekwart wedstrijd ging hij opnieuw in de aanval met drie anderen, maar zijn vluchtgezellen bleken niet sterk genoeg en de groep kwam opnieuw terug. De Portugees Rui Oliveira maakte van de aansluiting gebruik om alleen aan te vallen, maar stierf in het zicht van de finish. Hij eindigde uiteindelijk als vijfde.

© Photo News

Nicky Degrendele krijgt “slag in gezicht” maar is daar blij mee

Nicky Degrendele is kansloos uitgeschakeld in de zestiende finales van het onderdeel sprint. Degrendele verdedigt later dit WK haar wereldtitel in de keirin, maar de Kristallen Fiets kwam ook aan de start van de sprint. Dat bracht haar echter weinig succes op. Degrendele klokte in de kwalificaties met 11.237 slechts de 26e tijd van 33 deelnemers, en moest daardoor in de zestiende finales strijden tegen een sterke concurrente, de Duitse Emma Hinze. Hinze, die in de kwalificaties de zevende tijd had geklokt en woensdag samen met Duitsland nog brons had behaald in de teamsprint, schakelde in die zestiende finale vervolgens Degrendele uit.

De West-Vlaamse heeft in de aanloop naar dit WK een conditionele achterstand opgelopen door een zware val tijdens een meeting in de buurt van Parijs, waarbij ze een hersenschudding opliep. “Het is eens goed dat ik die slag in het gezicht krijg”, reageerde ze na afloop. “Iedereen weet dat ik geen simpel jaar achter de rug heb. Beginnend met die titel in de keirin. Het prachtigste wat er is natuurlijk, maar ermee omgaan is iets anders. Richting het EK in Glasgow kon ik mooi terugkeren, maar dan ben ik weer een paar dingen tegengekomen. Ik voelde me de laatste weken op training toch weer heel goed. Maar natuurlijk is het in de wedstrijden dat je het moet doen.”

De West-Vlaamse reed donderdag een ontgoochelende tijd in de kwalificaties voor de sprint en werd daarna uitgeschakeld door een Duitse in de zestiende finales. “Ik kon niet beter. Je hebt voor die kwalificaties een richttijd in je hoofd, en ik zat daar een stuk boven. Dat is met de neus op de feiten geduwd worden. Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar het is ook eens goed dat ik die slag in het gezicht krijg, dat ik nu die extra motivatie krijg voor zondag. Ik heb er heel veel zin in, al had ik ook veel zin in vandaag.”

Zondag verdedigt Degrendele immers haar titel in de keirin. “Ik ga dit achter me laten, al ga ik eerst nog eens goed moeten slapen. Vorig jaar ben ik ook soortgelijk geëindigd in de sprint. Ik presteer beter in de keirin, daarom dat ik die sprint nu achter me ga laten en later evalueren. Iedereen die zondag start in de keirin, kan ook wereldkampioene worden. Het is een nieuwe koers, en elke rit is anders in de keirin. Ik heb mijn trui met plezier gedragen, maar ga mezelf geen druk opleggen.”

© BELGA

Belgische vrouwen achtste in ploegenachtervolging

Het Belgische vrouwenteam is in de ploegenachtervolging als achtste geëindigd. Jolien D’Hoore, Annelies Dom, Shari Bossuyt en Lotte Kopecky reden 4:23.953 op de tabellen, maar moesten in hun heat de winst aan Canada laten (4:17.577). Met die chrono kwamen onze landgenotes wel in de buurt van het Belgische record, van vorige maand in Nieuw-Zeeland (4:23.181).

In de finale kijken Groot-Brittannië en Australië mekaar in de ogen. Canada en Nieuw-Zeeland bikkelen om het brons.

De Belgische vrouwen stelden woensdag met de achtste tijd in de voorronde hun plaats in de eerste ronde veilig. Canada eindigde als vijfde. De Belgische mannen (Kenny De Ketele, Lindsay De Vylder, Robbe Ghys en Fabio Van den Bossche) overleefden de kwalificaties niet.

© BELGA

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer