Direct naar artikelinhoud
Klimaatspijbelaars

Merkel spreekt haar steun uit voor klimaatspijbelaars, maar vraagt geduld

Greta Thunberg in Hamburg. Ze heeft de steun van Angela Merkel.Beeld AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich achter de scholieren geschaard die wekelijks spijbelen en demonstreren voor een beter klimaat. Merkel prees de scholieren en moedigde ze zelfs aan meer actie te ondernemen.

“Ik ben het er helemaal mee eens dat scholieren voor de bescherming van het klimaat de straat op gaan en daarvoor strijden”, stelt Merkel vandaag in een podcast. Daarmee wijkt ze af van de meeste Duitse politici, die vinden dat de demonstraties in de vrije tijd moeten plaatsvinden.

Scholieren gaan in Duitsland, net als in België en de Scandinavische landen, wekelijks de straat op onder de banner ‘Youth for Climate’, in navolging van de Zweedse activiste Greta Thunberg. Zij liep deze week mee in een protestmars in Antwerpen en Hamburg. “Politici en mensen aan de macht zijn er al te lang mee weggekomen om niets te doen om de klimaatcrisis te stoppen”, zei ze daar.

Angela Merkel.Beeld EPA

Geduld

Hoewel ze de spontane straatprotesten een warm hart toedroeg zei de bondskanselier wel dat de scholieren wat geduld moesten hebben voor het afbouwen van kolengestookte elektriciteitscentrales. “Ik weet dat de scholieren willen dat veel dingen sneller gaan, zoals het afschaffen van kolengestookte energie. Maar als regeringsleider moet ik veel dingen in overweging nemen. We moeten jobs en economische voortvarendheid verenigen met de doelen van klimaatbescherming.”

Om die reden heeft ze besloten vanaf 2038 te stoppen met kolengestookte energie, aldus Merkel. “Bekeken vanuit de scholieren duurt dat heel erg lang, maar het is een grote uitdaging dat te doen en ik vraag ze om begrip hiervoor.”

Lang niet iedereen in Duitsland staat achter de scholieren. Onderwijsminister Anja Karliczek ziet het groeiende scholierenprotest met lede ogen aan. Hoewel het een waardig engagement is van de scholieren moeten ze daarvoor opkomen in hun vrije tijd en niet spijbelen, aldus de minister in de Frankfurter Allgemeine Zeitung.