Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images

Is het nu écht nodig om vitamine D-supplementen te slikken?

Tegen het einde van de winter hebben bijna alle Belgen een tekort aan vitamine D, maar is het belangrijk om dat op te lossen door supplementen te slikken? Het blijft één van de meest prangende vragen in de voedingsleer. Volgens een nieuwe studie die werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine zou het weinig effect hebben. Andere onderzoeken wijzen net wél op de voordelen. Hoe zit het nu?

2 reacties

  • Andy Verachtert

    5 jaar geleden
    Raadpleeg een deskundige ?Er lijken in België geen mannelijke deskundigen en professoren meer te zijn. In de media worden alleen maar vrouwen geciteerd. Hoe komt dat ? Moeten we quota invoeren ?
  • Gilles Standaert

    5 jaar geleden
    Dit hangt voor een groot stuk af of je doorheen de dag natuurlijk (zon)licht krijgt. Als je van 6 tot 18 u weg bent en heel de dag op kantoor, ga je zeker supplementen moeten nemen, veel voeding bezit al zo weinig vitaminen omdat ze over bewerkt worden.
  1. “Met dit trucje achterhaal je of je goed tegen koffie kan of niet": experte scheidt 5 feiten van fabels over impact van koffie op ons lichaam
    PREMIUM

    “Met dit trucje achterhaal je of je goed tegen koffie kan of niet": experte scheidt 5 feiten van fabels over impact van koffie op ons li­chaam

    Voor 7 op de 10 Belgen kan een kop koffie in de ochtend niet ontbreken. De ene zegt de cafeïne nodig te hebben als oppepper, de andere wordt er zenuwachtig en onrustig van. Welke invloed heeft die koffie op ons lichaam? En wat doet het met onze slaap? De internationale dag van de koffie is de perfecte gelegenheid om enkele feiten van fabels te scheiden. KPNI-therapeute Florence Vanneste legt de impact van koffie op ons lichaam én onze slaap uit. “Soms word je er net slaperig van.”
  2. “De helft minder drinken, levert meer dan de helft winst op voor je gezondheid”: met dit stappenplan lukt het nog ook
    PREMIUM

    “De helft minder drinken, levert meer dan de helft winst op voor je gezondheid”: met dit stappen­plan lukt het nog ook

    Na de feesten is een ideaal moment om je relatie met alcohol te bekijken. Een maand lang alle alcohol afzweren met Dry January is een optie, of je kiest voor een gematigd plan met Damp January: een periode minder drinken. Werkt dat even goed? Voor professor Geert Dom (Universiteit Antwerpen) is het duidelijk: “Minder drinken is altijd winst voor je gezondheid.” In een 4-stappenplan legt de prof uit hoe je de stap zet én het ook volhoudt.