Voormalige professor KU Leuven vrijgesproken voor aanranding minderjarigen

Themabeeld. © Photo News

Een voormalige scheikundeprofessor van de KU Leuven, die verdacht werd van de aanranding van drie minderjarige meisjes, is woensdag door het hof van beroep volledig vrijgesproken. Het parket-generaal had die vrijspraak zelf gevraagd, omdat het de verklaringen als niet correct beoordeelde.

Het Brusselse hof van beroep besliste om Shaun C. vrij te spreken, nadat de Leuvense correctionele rechtbank de man in december 2016 nog veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden met uitstel. De man ging tegen die uitspraak in beroep en stelde dat de verklaringen van de beweerde slachtoffers door hun ouders waren gestuurd.

De advocaat-generaal had zelf verrassend om de vrijspraak gevraagd. Hij vermoedde dat de verklaringen verzonnen waren en er dus te weinig bewijs was om C. te veroordelen.

Voedselgevecht en strippoker

De zaak ging in oktober 2014 aan het rollen toen de moeder van een toen 15-jarig meisje naar de politie stapte en klacht indiende omdat Shaun C. haar dochter drie jaar eerder zou hebben aangerand tijdens een logeerpartijtje.

Daarna volgden nog twee gelijkaardige klachten van vriendinnetjes van de dochter van Shaun C. Zij getuigden onder meer hoe ze na een voedselgevecht bij de prof in bad of in de douche moesten en hoe hij hen betastte in hun slaap. De veertiger zou in het zwembad ook de kleedkamer met hen gedeeld hebben en zou hen strippoker hebben laten spelen tot ze in hun onderbroek zaten. De jongste meisjes die hij zou aangerand hebben, waren elf jaar oud.

Na de klacht gaf de professor toe dat hij samen met de meisjes in een tent had geslapen, maar hij ontkende de aanrakingen. Hij gaf ook het voedselgevecht toe, maar noemde het samen baden een verzinsel. De man was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust.

Moeder opgepakt na scheldpartij

Die uitspraak kwam hard aan bij de burgerlijke partijen. Na de zitting slingerde de moeder van één van de beweerde slachtoffers de advocaat-generaal een scheldwoord naar het hoofd, waarop de vrouw terstond werd meegenomen voor ondervraging.