Bart De Wever en stadsbestuur ruimen zwerfvuil op in Antwerpse straten

© Dirk Kerstens

Op de Grote Markt in Antwerpen heeft burgemeester Bart De Wever en zijn stadsbestuur 10 minuten zwerfvuil geruimd. Het initiatief ‘Ten minutes a day’ van bedrijfsleider Jean-Paul Meus wil het taboe rond het oprapen van zwerfvuil doorbreken.

JaTi, mrra

© Dirk Kerstens

‘10 minutes a day’ is een initiatief van Jean-Paul Meus uit Kontich, bedrijfsleider van kerstdecoratiefabrikant Goodwill. Meus kreeg het idee tijdens een zakenreis naar Zuid-Oost-Azië, waar hij zoveel vervuilde stranden zag. Het afval komt daarna in zee en vervolgens op ons bord terecht via besmette vis, redeneerde hij. Terug in België besloot hij daarom zwerfvuil op te rapen telkens wanneer hij het zag en nu ook andere te stimuleren dat te doen.

Donderdag was het de beurt aan Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepenen Koen Kennis (N-VA), Ludo Van Campenhout (N-VA), Claude Marinower (Open Vld) en Nabilla Ait Daoud (N-VA). Samen met de bedrijfsleider maakten ze de buurt rond de Grote Markt, de Hoogstraat en de kaaien properder.

© Dirk Kerstens

“Het is tijd voor een mentaliteitswijziging rond zwerfvuil”

“Als iedereen nu eens tien minuten per dag zwerfvuil zou opkuisen, dan hebben de groendiensten weer tijd om te zorgen voor mooie parken, pleinen en lanen”, stelt Meus. “Het is hoog tijd voor een mentaliteitswijziging.”

Ook 100 scholieren namen dezelfde dag deel aan een andere actie rond afval: “Ge kunt ze kussen, ons proper bussen”, een samenwerking tussen De Lijn en de stad om respect te vragen voor het openbaar domein. Scholieren van zeven scholen namen het tegen elkaar op om bussen en haltes proper te maken, met als beloning een cheque van 1.000 euro voor de best presterende school.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen