Direct naar artikelinhoud
Documentaire

Canvas gaat terug naar Rwanda in documentairereeks over genocide

Een beeld uit de nieuwe docureeks. De genocide kostte het leven aan 800.000 Rwandezen.Beeld rv

Canvas herdenkt met Terug naar Rwanda de start van de Rwandese genocide, die op 6 april 2019 precies 25 jaar geleden begon.

In de vijfdelige documentairereeks wordt in elke aflevering het persoonlijk verhaal verteld van mensen die de genocide hebben meegemaakt.

Op 6 april 1994 werd het vliegtuig van president Juvénal Habyarimana, een Hutu, door minstens één raket neergeschoten, terwijl het toestel aan het dalen was voor de landing op Kigali. De aanslag wordt beschouwd als het startschot voor de genocide waarbij volgens de Verenigde Naties 800.000 doden vielen, voornamelijk onder de Tutsi-minderheid.

Terug naar Rwanda vertelt het drama van die volkerenmoord aan de hand van vijf persoonlijke verhalen. In elke aflevering wordt een portret geschetst van mensen die de genocide hebben meegemaakt vanuit een ander standpunt. Het zijn verhalen van mensen uit de Rwandese diaspora. Zij reizen opnieuw naar Rwanda om de confrontatie aan te gaan met het land en de mensen die hun leven ingrijpend hebben veranderd.

Zo bezoeken de zoon en weduwe van de vermoorde luitenant Thierry Lotin mensen en plaatsen die een rol hebben gespeeld bij zijn dood en die van negen andere Belgische Blauwhelmen.

De Belgische veldloopkampioene Imana Truyers, die aan de genocide ontsnapte, brengt dan weer een bezoek aan de Belgische missiezuster Maria Vanherk, die zich over haar had ontfermd. "De vijf verhalen zijn samen exemplarisch voor het grotere verhaal van de Rwandese genocide", aldus de makers.

Terug naar Rwanda is door productiehuis De Chinezen gemaakt en vanaf 26 maart op Canvas te zien.