Direct naar artikelinhoud
Turkije

Turkije zet buitenlandse journalisten buiten: “Poging om media te intimideren”

Thomas Seibert en Jörg Brase, twee van de drie Duitse correspondenten die hun vergunning kwijt zijn.Beeld AFP

De Turkse autoriteiten hebben van drie Duitse correspondenten de werkvergunning niet verlengd. Daardoor moesten ze het land verlaten. Het is de eerste keer dat buitenlandse journalisten zo onder druk worden gezet.

Het gaat om Thomas Seibert (55) van de Berlijnse krant Der Tagesspiegel, Jörg Brase (57) van de openbare Duitse tv-zender ZDF, en Halil Gülbeyaz (56), geaccrediteerd voor de openbare omroep Norddeutscher Rundfunk.

Zonder verdere uitleg kregen zij via een e-mail uit Ankara te horen dat hun verzoeken tot verlenging van hun perskaarten niet waren ingewilligd.

"We zien dit als een poging om de buitenlandse media te intimideren", zei Jörg Brase voor zijn vertrek vanmiddag uit Istanboel. "Dit besluit is schadelijker voor het imago van Turkije dan voor ons. De Turkse regering is er min of meer in geslaagd de Turkse media het zwijgen op te leggen, nu proberen ze dat ook met de buitenlandse media te doen."

Persvrijheid

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas noemde het besluit van de Turkse autoriteiten "onaanvaardbaar". "Het hinderen van journalisten bij hun werk is onverenigbaar met ons begrip van persvrijheid", zei hij tegen Der Tagesspiegel am Sonntag. De Duitse regering zal ervoor blijven pleiten dat journalisten in Turkije zonder beperkingen hun werk kunnen blijven doen, zo voegde hij er aan toe.

De Duitse autoriteiten hebben als reactie het reisadvies naar Turkije aangescherpt. Ongeveer veertig buitenlandse correspondenten in Turkije wachten nog op uitsluitsel van hun aanvraag voor het verlengen van hun perskaart, die geldt als werkvergunning. Een perskaart is ook nodig voor het verkrijgen van de jaarlijkse verblijfsvergunning.