“Bijstand van een advocaat is te belangrijk voor politieke spelletjes”

© Shutterstock

De Orde van Vlaamse Balies is niet tevreden met “de politieke spelletjes” rond het wetsvoorstel van de fiscale aftrekbaarheid van de rechtsbijstandsverzekering. Ondanks de eerdere steun van de regering-Michel I eind vorig jaar heeft de N-VA zondag meegedeeld dat ze het wetsvoorstel deze week toch niet zal goedkeuren.

jvh

De Orde van Vlaamse Balies, die alle Vlaamse advocaten groepeert, doet een oproep aan de politici “om de politieke spelletjes rond die wet te stoppen en de persoonlijke vetes te overstijgen”.

Met het wetsontwerp, ingediend door minister van Justitie Koen Geens (CD&V), wordt de rechtsbijstandsverzekering fiscaal aangemoedigd met een belastingvermindering. Daardoor zouden mensen die geen aanspraak maken op een pro-Deoadvocaat (de zogenaamde tweedelijnsbijstand), een hoge factuur kunnen vermijden en zou de toegang tot justitie toegankelijker zijn. Vorig jaar heeft regering-Michel I daar al overeenstemming over bereikt, maar door de val van de regering liet de afhandeling van de wet op zich wachten.

Zondag liet de N-VA via een persbericht echter weten dat ze haar steun intrekt omdat het voorstel “haar doel volledig voorbij dreigt te schieten”.

De Orde van Vlaamse Balies benadrukt dat het wetsvoorstel het resultaat van lange gesprekken is. “De advocatuur heeft daarbij grote toegevingen gedaan, om toch een wettelijke regeling mogelijk te maken die de toegang tot het recht voor meer burgers financieel mogelijk maakt. Wanneer de wet niet wordt goedgekeurd, wordt weer een kans verkeken om werk te maken van een brede en toegankelijke justitie”, aldus de OVB.

Volgens de Orde zouden steeds meer mensen het niet meer aandurven om naar de rechtbank te stappen uit vrees voor een financiële weerslag. “Wie buiten die ondersteuning van tweedelijnsbijstand valt, moet zelf de kosten dragen. Veel tweeverdieners kunnen dat financieel niet meer aan en dat is onaanvaardbaar in een rechtsstaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen