Levensgevaarlijk: treinsurfer filmt met GoPro-camera hoe hij minutenlang achter trein van NMBS hangt

Een treinsurfer heeft afgelopen weekend een video gedeeld van zijn levensgevaarlijke toeren. Zulke stunts zijn niet enkel levensgevaarlijk, maar ook strafbaar. “Dat is een inbreuk op de spoorveiligheid, dat is een strafrechtelijke zaak”, aldus Bart Crols, woordvoerder van NMBS. “Wij gaan een klacht indienen opdat het parket de zaak kan onderzoeken”, klinkt het.

adm

Het is niet duidelijk waar of wanneer de beelden gemaakt zijn, maar sinds zaterdag doet de video de ronde op YouTube. De man doet zich voor als “professioneel treinsurfer” en roept zijn kijkers op om de stunts niet na te doen. Op de video is te zien hoe hij net voor de trein het perron verlaat achterop de laatste wagon springt. Hij draagt handschoenen en filmt alles met een GoPro-camera die hij op zijn hoofd gemonteerd heeft. Bij het volgende station springt hij van de trein en zet hij het op een lopen.

“Dit is levensgevaarlijk”, briest Bart Crols, woordvoerder van NMBS. “Ik heb maar één boodschap: doe dit niet. Je speelt met je leven en je begaat een misdaad. Dit is een inbreuk op de spoorveiligheid, dat is een strafrechtelijke zaak. Als je met zulke daden vertragingen veroorzaakt, zal de treinsurfer moeten opdraaien voor de kosten.”

“We gaan een klacht indienen bij de spoorwegpolitie”, verduidelijkt Dimitri Temmerman, eveneens woordvoerder bij NMBS. “Pas als er een klacht is, kunnen parket en politie de zaak onderzoeken en de betrokken persoon strafrechtelijk vervolgen. Dit is een hele zware inbreuk op de spoorwegveiligheid.”

Zorgwekkende trend

Er worden de laatste jaren vaker treinsurfers opgemerkt. Infrabel noteerde er zes in 2015, dertien in 2016, tien in 2017, zeventien in 2018 en al vier dit jaar. “Maar dat zijn enkel gevallen die we zelf hebben opgemerkt. Het kunnen er meer zijn”, aldus Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken.

Vorig jaar ging een gelijkaardige video rond van een 16-jarige jongen. Naar eigen zeggen moest hij op tijd thuis zijn. “De treindeuren waren al dicht en daarom ging ik aan de locomotief hangen”, klonk het toen. De straffen voor zulke inbreuken gaan van drie maanden tot ­enkele jaren gevangenisstraf. De treinsurfer riskeert ook een geldboete tussen de 1.200 en 8.400 euro.

bekijk ook

Schokkende beelden: vrouw overleeft aanrijding met trein

Illegale treinlifter riskeert leven: “Dat scheelde geen haar”

Vrouw steekt met gevaar voor eigen leven treinsporen over bij gesloten overweg: “Onbegrijpelijk”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen