Direct naar artikelinhoud
RoundUp

Nieuwe versie RoundUp zonder glyfosaat “maar nog steeds schadelijk”

Ook de nieuwe versie van RoundUp verzuurt de bodem, zegt Velt.Beeld AFP

De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) waarschuwt ook voor pelargonzuur, de actieve stof in de nieuwe versie van RoundUp. RoundUp was tot eind vorig jaar de merknaam van een herbicide op basis van de actieve stof glyfosaat, maar sindsdien is het verboden om dit te verkopen aan particulieren.

Volgens Velt liggen dit voorjaar toch bussen RoundUp in de winkelrekken. “Ik vind dit stuitend om te zien, maar als je de kleine lettertjes van de nieuwe verpakkingen leest, zie je echter dat de actieve stof van de nieuwe RoundUp niet meer glyfosaat, maar wel pelargonzuur is”, zegt Geert Gommers van Velt.

Pelargonzuur is een natuurlijk middel. “Op zich is dat positief”, zegt Gommers. “Het product verzuurt echter de bodem en daarom vermeldt de erkenningsakte van verschillende producten voor de particulier op basis van pelargonzuur dat je minimaal tien meter afstand moet houden van oppervlaktewaters. Dat betekent tien meter afstand van een afvoerputje van je terras, van een afvoergoot aan je oprit, van het rioolputje of van een beek. In de praktijk is dat weinig realistisch.”

Velt raadt daarom het gebruik van producten op basis van pelargonzuur af. “Een ecologisch herbicide bestaat niet. Voor het voorkomen en in toom houden zijn er wel heel wat alternatieven, maar dat zijn geen middeltjes die je in een flacon verkoopt”, aldus Gommers.