Brits parlement stemt voor uitstel van brexit

Het Britse parlement heeft zich donderdagavond met een overweldigende meerderheid uitgesproken voor uitstel van de brexit, al is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe deadline voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie nu zal vallen. Eerder vanavond sprak het Lagerhuis zich ook al uit tegen een tweede brexit-referendum.

412 parlementsleden stemden voor uitstel, 202 stemden tegen de motie van de regering. Daarmee is het uitstel van de brexit nog geen feit. De facto geeft het Lagerhuis premier Theresa May daarmee enkel het signaal dat ze de Europese Unie nu om uitstel moet vragen. De EU-lidstaten zullen daar vermoedelijk mee instemmen, waarschijnlijk op de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag.

Maar daarmee is nog niet duidelijk tot wanneer de brexit nu zal worden uitgesteld. In haar nu goedgekeurde motie schoof May twee mogelijke pistes naar voren. Eén: als het Lagerhuis het bestaande akkoord voor 20 maart toch nog goedkeurt, dan zal de Britse regering een “eenmalig” uitstel van de brexit-datum vragen tot 30 juni, wat Londen de tijd moet geven de nodige wetgeving rond te krijgen. Twee: keurt het Huis dat akkoord niet goed voor woensdag, dan is er waarschijnlijk langer uitstel nodig en zullen de Britten in mei Europese verkiezingen moeten organiseren.

“Niet het juiste moment” voor Labour

Eerder vanavond stemde het Lagerhuis ook een amendement weg waarin gevraagd werd om een tweede referendum over de brexit. Dat amendement van een opstandig ex-Conservatief parlementslid werd echter met een overweldigende meerderheid verslagen. Amper 85 parlementsleden stemden voor, 334 anderen stemden tegen.

Heel wat Labour-parlementsleden stemden op vraag van de partijleiding tegen, of onthielden zich. Hoewel de socialistische partij officieel achter een tweede brexit-referendum staat, was het nu “niet het juiste moment”, klonk het. De oppositie volgde daarmee het standpunt van de ‘People’s Vote’-campagne, die alle parlementsleden die voor een tweede referendum ijveren bundelt. De onthouding van Labour is ook tactisch: als het amendement goedgekeurd werd, dan kwamen twee andere amendementen - waaronder eentje van de partijtop - niet meer aan bod.

Drukke week

De Britse parlementsleden hebben er een drukke week op zitten. Dinsdag verwierpen ze nog maar eens het echtscheidingsakkoord dat May eind vorig jaar met de Europese Unie had gesloten. De “juridische garanties” voor de backstop - de noodoplossing om grenscontroles tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden - die May naar eigen zeggen in Brussel had losgeweekt, bleken juridisch toch niet waterdicht. En woensdag verwierpen ze ook het idee van een ‘no deal’-brexit, niet alleen op 29 maart maar op eender welke andere datum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER