Vanuit de rechtbank werden enkel foto's vrijgegeven waarop schutter Brenton Tarrant onherkenbaar is gemaakt.
Volledig scherm
Vanuit de rechtbank werden enkel foto's vrijgegeven waarop schutter Brenton Tarrant onherkenbaar is gemaakt. © AFP

LIVE. Haalde terrorist inspiratie in de Balkan?

Aanslag Nieuw-ZeelandBij twee schietpartijen in moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn 49 doden gevallen en 48 gewonden, van wie een twintigtal zwaargewond is. De schutter zond de schietpartij live uit en plaatste kort voor de aanslag een haatdragend manifest online waarin hij zijn extreemrechts motief verklaart. De dader, vermoedelijk uit racistische kringen, schoot met automatische wapens op de gelovigen en handelde waarschijnlijk alleen. Vandaag verscheen hij voor het eerst in de rechtbank, waaruit enkel foto’s zijn vrijgegeven waarop de dader onherkenbaar is gemaakt.

37 reacties

  • Jean-Paul Halsberghe

    5 jaar geleden
    dit schokkend voorval legt de vinger op een diepe mega-maatschappelijke wonde die we niet echt willen in het gelaat zien. Door de globalisering, massale migraties, sociale media, demographische snelle evoluties zijn mega culturen en religies, die anders afgelijnd waren, nu in een intens kluwen verwikkeld. Niemand die daar echt klaar inziet, wat een eerste vereiste is om dan pas na te denken over mogelijke consensus opbouwende en helende strategieen.
  • Zee Groen

    5 jaar geleden
    Lone wolfs, kaarsjes branden, emoties, nog meer agressie opwekkende factoren zoals media heisa, dictatuur, controle en dogma, de mensheid zal het nooit leren en blijft steeds gelijkaardige rondjes draaien. Ontelbare gelijkaardige feiten met de vleet, zelfs van een eeuw en meer geleden die straal worden genegeerd. En de gruwelijkse misdaden zij deze die je niet merkt en waarover niet gesproken wordt. Maar die zijn natuurlijk niet interessant voor de media e.a. .
  • guido van der smissen

    5 jaar geleden
    ben voorstander van gecontroleerde visumregelingen met strengere regels dan nu maar dit is een haatboodschap die alleen maar leed en verdriet brengt,hopelijk zien deze soort mensen ooit eens in dat zij steeds aan het korste eind trekken wan inderdaad blank,zwart,moslim,orthodox enz,deze wereld is er voor iedereen ,respect voor alle mensenrassen en geloof,mijn diepste en oprechte deelneming aan alle slachtoffers daar
  • Klaus de Lobkowicz

    5 jaar geleden
    Ja dat krijg je dan, het politiek correcte denken en de linkse media hebben hier zéker aan bijgedragen. Zonder dit goed te keuren natuurlijk.
  • Juliette Francois

    5 jaar geleden
    Hoe kan men zoiets doen?! Mijn hart bloedt. Die slachtoffers en hun nabestaanden... Arme mensen, wat een nachtmerrie. Ik veroordeel elke vorm van geweld. En dat extremistisch gedoe, of het nu links of rechts is of whatever, het moet stoppen. Ongeacht ons geloof, onze huidskleur, onze cultuur ; wij zijn allemaal mensen die het verdienen in een veilige wereld te leven!