Archieffoto: klimaatprotest in Leuven op 7 februari.
Volledig scherm
Archieffoto: klimaatprotest in Leuven op 7 februari. © Thomas Sweertvaegher

Het debat: mogen scholen leerlingen verplichten om deel te nemen aan klimaatmars? Dit is jullie mening

Verschillende scholen in Vlaanderen verplichten hun leerlingen om morgen deel te nemen aan de klimaatmars. Wie onwettig afwezig is op deze buitenschoolse activiteit, wordt beschouwd als een spijbelaar. Mogen scholen leerlingen verplichten om deel te nemen aan de klimaatmars? Eerst lieten we onze experts aan het woord. Nu is het aan jullie: dit zijn de boeiendste reacties.

11 reacties

  • heinz wolf

    5 jaar geleden
    Weer eens typisch Belgisch. Een ander voorbeeld is de op voorhand verplichte registratie via een website betreffende het CO2 uitstoot van je auto met een buitenlands nummerplaat. Wanneer gaan ze eindelijk een plaket uitdelen die in de gehele EU geldig is en niet slechts in een land? Zoals in bijvoorbeeld in Duitsland?
  • Palmus Darksky

    5 jaar geleden
    Een school kan een klimaat-activiteit inplannen in het pedagogisch project en dan is het verplicht. Sommige scholen bieden een altenatief en dus beide keuzes aan, andere scholen verbieden het brossen en vaardigen straffen uit. Wie niet akkoord is met het pedagogisch project van hun school, moet dan maar overwegen van school te veranderen.
  • Bjorn Gistelinck

    5 jaar geleden
    Kort...ik heb begrip voor de ideologie achter dit gebeuren. Spijbelen...ongehoord. Verplicht betogen en ziektebriefje voor de niet betogers...de wereld op zijn kop. De stichteres en haar aanhang van gans dit gebeuren hier ik ons land m...vertel ons eens hoe sober, groen en biologisch verantwoord jullie zelf levn? Durven jullie de eigen ecologische voetafdruk eens in een boekje schrijven. Hoe bico (biologisch en ecologisch) zijn jullie zelf...
  • geert lefevre

    5 jaar geleden
    dat er grote stappen moeten ondernomen worden ivm klimaat staat als een paal boven water, gewoon, iedereen is er voor ALS het geen geld kost, jeugd wil niet afstappen van hun luxueus leventje met allerhande iPad's en iPhone's, vliegtuig plezierreisjes, naar school met de wagen, etc... de ouderen willen dan niet afstappen van hun bedrijfswagens, wat momenteel een verworven recht is gekomen. Wanneer gaan ze nu eens samen zitten om concrete plannen te maken, wereldwijd.
  • Moehmena Rahous

    5 jaar geleden
    Wat is de bedoeling ? Iedere mening vandaag die afwijkt van mainstream wordt afgedaan als extreem links/rechts of als negationisme. Hoe kan een school de jongeren kritisch logisch leren denken door hen te verplichten mee te lopen achter 1 bepaalde mening ? Hopelijk bewijzen de kritische jongeren in deze klimaatmars hun wetenschappelijk gelijk binnen enkele decennia. Maar daarvoor: eerst terug naar de schoolbanken ipv te klimaatmarsen.