Direct naar artikelinhoud
Europese verkiezingen

Groen strikt stamcelonderzoeker Catherine Verfaillie

Catherine Verfaillie, wetenschapper.Beeld (RV)

Professor Catherine Verfaillie, die aan het hoofd van het Leuvense stamcelinstituut staat, zal voor Groen opkomen bij de Europese verkiezingen. Ze krijgt de vierde plaats op de lijst.

en

De 61-jarige Catherine Verfaillie is een wereldvermaarde onderzoekster inzake stamcellen. Dat soort cellen kan zich omvormen tot welbepaalde celtypes. Verfaillie was jarenlang actief aan de Amerikaanse universiteit van Minnesota, waar ze een stamcelinstituut oprichtte. In 2005 kwam ze terug naar België om aan de Leuvense universiteit ook zo’n instituut op te zetten. Dat instituut leidt ze nog steeds.

Verfaillie werd mee overtuigd om de stap naar de politiek te zetten door haar Gentse collega-hoogleraar gynaecologie Petra De Sutter, die de Europese lijst voor Groen trekt. In een persbericht motiveert de wetenschapper haar overstap zo. “Als overtuigde ecologiste én wetenschapster wil ik de Europese lijst van Groen versterken, met als belangrijkste drijfveer de Europese financiering van onderzoek en ontwikkeling te helpen versterken op het vlak van duurzame ontwikkeling, milieu en gezondheid.” 

Met het aantrekken van Verfaillie kan Groen ook de vaak terugkerende kritiek ontmijnen dat de partij ‘niet wetenschappelijk’ is als het gaat over bijvoorbeeld ggo’s of luchtvervuiling.

De Europese Commissie trekt voor de periode 2021-2027 100 miljard euro uit voor innovatie en onderzoek. Groen wil dat dat budget vooral gaat naar duurzame ontwikkeling, innovatieve technologie in de strijd tegen de klimaatverandering en op het vlak van energie, en naar research in de life sciences. Daarnaast pleit Groen ervoor dat met Europese publieke middelen gefinancierd biomedisch onderzoek in de eerste plaats het publieke belang dient.

‘Als overtuigde ecologiste én wetenschapster wil ik de Europese lijst van Groen versterken’
Catherine Verfaillie