Eigenaar muur moet verwijdering graffitipenis zelf betalen

© ycs

Als de eigenaar de penistekening van zijn pand aan de Barreel van Sint-Gillis wil laten verwijderen, moet hij zelf opdraaien voor de kosten. Dat liet het gemeentebestuur donderdag weten tijdens de gemeenteraad.

Dat is een bijzondere koerswijziging. Toen de penis net geschilderd en opgemerkt werd, klonk het dat de gemeente die zelf ging weghalen, op vraag van de eigenaar. Kosteloos, zoals in elke andere situatie waarbij een eigenaar aan de gemeente vraagt om illegale graffiti te verwijderen.

Hoewel de penis op een gevel tegenover een katholieke school aangebracht werd, ging het niet om censuur, benadrukte het gemeentebestuur, maar om een administratieve kwestie. “Bij ons mag je niet zomaar je gevel veranderen zonder vergunning aan te vragen”, liet de woordvoerder van burgemeester Charles Picqué (PS) weten. Niet veel later liet de gemeente weten dat de netheidsdienst bestudeerde hoe ze die klus het best zou klaren. Omdat de tekening op een moeilijk bereikbare plaats hing, moest eventueel een externe firma ingeschakeld worden.

Tijd gewonnen

Of de eigenaar bereid is om te betalen voor de schoonmaakklus, is voorlopig niet duidelijk. Actiegroep ‘Touche pas à mon zizi’ – opgericht om de penismuur te redden – maakt zich sterk dat er op zijn minst even tijd gewonnen is. En als de eigenaar niet wil opdraaien voor de kosten, dan blijft de grote penis de facto hangen, met of zonder vergunning.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen