Direct naar artikelinhoud
Update

Rusland vreest destabilisering Midden-Oosten na Trumps erkenning van “Israëlische Golanhoogten”

Amerikaans president Donald TrumpBeeld EPA

Syrië en Turkije hebben de verklaring van de Amerikaanse president Donald Trump gehekeld over een erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten. Het standpunt “weerspiegelt duidelijk de minachting van de Verenigde Staten voor de internationale regels” en is een “flagrante schending van het internationaal recht”, klinkt het. Rusland vreest voor een verdere destabilisering in het Midden-Oosten.

“De territoriale integriteit van staten is het meest fundamentele principe van het internationale recht”, schreef de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in de nacht van donderdag op vrijdag dan weer op Twitter. Pogingen van de VS om rechtsinbreuken van Israël te legitimeren, zullen alleen leiden tot nog meer geweld en pijn. “Turkije steunt de territoriale integriteit van Syrië”, luidde het.

Twitter bericht wordt geladen...

“Na 52 jaar is het tijd voor de Verenigde Staten om volledig de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten te erkennen”, tweette Trump donderdag. Die erkenning is van strategisch belang “voor de staat Israël en de regionale stabiliteit”, luidde zijn redenering.

Volgens Rusland dreigt een Amerikaanse erkenning van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten tot een destabilisering van de “nu al gespannen situatie” in het Midden-Oosten te leiden. “Voorlopig is het enkel nog maar een idee. We hopen dat het daarbij blijft”, zo zegt Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov aan het Russische persbureau Interfax. “Zo’n idee kan op geen enkele manier bijdragen tot het veiligstellen van de vrede in het Midden-Oosten. Eerder het omgekeerde is het geval.”

Zesdaagse oorlog

In 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, werd het grootste deel van de Golanhoogten door Israël veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar die annexatie wordt internationaal niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

Sinds een mislukte poging van Syrië om de Golanhoogten te heroveren in 1973, is er in het gebied een 75 kilometer lange bufferzone ingesteld, die onder toezicht staat van de Verenigde Naties.