Direct naar artikelinhoud
Politiek

Michel haalt zich de woede van PS en N-VA op de hals met ‘lapsus’ op MR-congres

Michel haalt zich de woede van PS en N-VA op de hals met ‘lapsus’ op MR-congres
Beeld BELGA

Op een verkiezingscongres van de MR in Louvain-la-Neuve heeft premier en partijvoorzitter Charles Michel gewaarschuwd voor een alliantie tussen socialisten en N-VA. "Die nationaal-socialistische cocktail, én verdeeldheid én verarming, zou erger zijn dan de brexit". Volgens de woordvoerder van de MR ging het echter om een lapsus.

Michel vormde vier en een half jaar een regering met de Vlaams-nationalisten van de N-VA. De communautaire eisen van die partij werden opzij geschoven om een socio-economisch programma door te voeren. In december stapte de N-VA uit de regering. Voor de verkiezingen van 26 mei legt de N-VA het confederalisme opnieuw op tafel.

“Wij trappen niet in de val het communautaire avontuur”, zei Michel vandaag. “Wij willen noch het separatisme dat verdeeldheid zaait, noch het ultrasocialisme dat verarmt.” Een samengaan van nationalisten en socialisten zou volgens hem “erger zijn dan de brexit”.

PS en N-VA ontevreden

Dat Michel daarbij de woorden ‘nationaal-socialistische cocktail’ in de mond nam, maakt zijn PS-collega Elio Di Rupo ‘razend’. “Niemand kan ooit aanvaarden dat de meest pijnlijke feiten uit de geschiedenis belachelijk worden gemaakt vanop de tribune van een verkiezingscongres”, liet Di Rupo in een reactie weten. Ook bij N-VA vinden ze de woorden van Michel niet gepast. “De uitspraken die Charles Michel vandaag over onze partij heeft gedaan, kan ik niet waarderen”, reageerde gewezen N-VA-vicepremier Jan Jambon.

MR-voorzitter Michel hekelde het “conglomeraat van linkse partijen” dat alles ‘gratis’ wil maken, maar daarvoor alleen nieuwe belastingen kan heffen. “Zoals altijd is Elio de belastingheffer weer op de afspraak”, zei de MR-voorzitter. De groenen van Ecolo kregen een sneer omdat ze het klimaatthema proberen te claimen. “Het klimaat is de zaak van iedereen en niemand heeft het monopolie over hoe we de klimaatuitdagingen moeten aangaan. Michel benadrukte dat de MR wel degelijk een klimaatwet wil. Wie iets anders zegt, ‘liegt’ volgens de premier.

Lapsus

De woorden “nationaal-socialistische cocktail” die premier en MR-voorzitter Charles Michel zondag gebruikte om naar een mogelijke alliantie tussen socialisten en N-VA te verwijzen, was een “lapsus”. Dat zegt de woordvoerder van de MR. Zijn schriftelijk voorbereide tekst spreekt van een “nationalistisch, socialistische cocktail”, zo klinkt het bij de MR. “Er is nooit sprake van geweest om naar het nazisme te verwijzen. Het was niet de bedoeling om alles op een hoop te gooien”, zegt de partijwoordvoerder. Hij wou enkel verwijzen naar een nationalistische partij en een socialistische partij. Michel zelf zegt dat “iemand al van heel slechte wil moet zijn” om die uitspraken anders te begrijpen. 

Fiscaal pact en tax shelter voor klimaat

Een kleine duizend militanten keurden zondag het programma goed waarmee de MR naar de verkiezingen trekt. De Franstalige liberalen zetten in op een “fiscaal pact”, met een lastenverlaging in de personenbelasting om werken aantrekkelijker te maken. Inzake klimaat pleit de MR onder meer voor een tax shelter voor klimaatvriendelijke investeringen van KMO’s. Wat bedrijfswagens betreft wil de MR het recent ingevoerde mobiliteitsbudget evalueren en bijsturen en geen “bestraffend” beleid voeren. De Franstalige liberalen gaan ook voor een solidair maar streng migratiebeleid, met meer plaatsen in gesloten centra en meer gedwongen uitwijzigingen.

In Wallonië heeft de MR anderhalf jaar bestuurd, nadat het cdH de PS aan de deur zette. Intussen is de MR-cdH-coalitie er haar meerderheid kwijt, nadat een parlementslid van MR overstapte naar de nieuwe lijst van ex-MR-senator Alain Destexhe. Waals minister-president Willy Borsus (MR) wil verder blijven besturen. “We gaan de sleutels van Wallonië niet aan het FGTB geven”, zei hij.

In Brussel wil de MR na vijftien jaar oppositie weer mee besturen. De liberalen hebben voorstellen rond de hervorming van het arbeidsmarktbeleid, willen het metronet uitbreiden en willen vrijwillige fusies van politiezones aanmoedigen.