Direct naar artikelinhoud
Politiek

CdH verliest witte ridder die Publifin-schandaal aanklaagde: hij wordt nu zelf verdacht van verkiezingsfraude

Dimitri Fourny.Beeld BELGA

CdH-kopstuk Dimitry Fourny (cdH) zal niet deelnemen aan de verkiezingen in mei omdat hij verdacht wordt van verkiezingsfraude. Een harde klap voor zijn partij.

L’arroseur arrosé. De witte ridder is zelf gesnapt. Dimitry Fourny, burgemeester van Neufchâteau en fractieleider in het Waals parlement voor cdH, trok twee jaar geleden hard van leer in het schandaal rond Publifin. Bij de intercommunale uit Luik hadden politici van allerlei slag geld verdiend voor vergadering die niet eens hadden plaatsgevonden. Nu wordt Fourny zelf verdacht van verkiezingsfraude. Hij stelt zich geen kandidaat meer voor de verkiezingen in mei. Ook stapt hij op als fractieleider. Hij was dit weekend verschenen voor deontologische raad van de partij, maar heeft niet op de resultaten gewacht.

Alles draait rond achttien verdachte volmachten van bewoners van een rusthuis die zelf niet fysiek aan de verkiezingen konden deelnemen. Uit onderzoek van het gerecht blijkt dat de volmachten zouden zijn gebruikt om stemmen te ronselen voor de lijst ‘Agir ensemble’ van cdH-burgemeester Fourny.

Dit is een zware klap voor het cdH. Bij de komende verkiezingen zou Fourny de Waalse lijsttrekker worden in Luxemburg, een provincie waar zijn partij traditioneel sterk staat. Bij de vorige stembusgang haalde hij een kleine 10.000 stemmen in de kieskring Neufchâteau.

Volgens cdH-voorzitter Maxime Prévot wil Fourny zich ten volle toeleggen op zijn gemeente en op zijn verdediging. Prévot zegt de beslissing “te begrijpen en te respecteren”, maar “betreurt” die ook. “Als op het einde van de gerechtelijke procedure blijkt dat Fourny niets te verwijten valt, waarvan hij zelf overtuigd is, is dit opnieuw menselijke en politieke verspilling”.