Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Dit is misschien wel de strafste stunt van Tom Waes (tot nu toe)

Tom Waes als Bob Lemmens in ‘Undercover’.Beeld © Jo Voets

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: hoe geloofwaardig is Tom Waes als acteur in Undercover?

Het is intussen bijna negen jaar geleden. In de zomer van 2010 klinken hits als ‘Alors on Dance’ van Stromae, ‘Waka Waka’ van Shakira en ‘One’ van Swedish House Mafia op de radio. Toch gaat een Vlaamse underdog met de titel van Zomerhit lopen. Tom Waes, met zijn strontvervelende oorwurm ‘Dos cervezas’.

Begin september dat jaar ontmoette ik Waes in de backstage van het Antwerpse dancefestival Laundry Day. We deelden die dag iets uitzonderlijks. Iets wat sindsdien – godzijdank, om velerlei redenen – nooit meer is gebeurd. We staan er allebei op de Main Stage: hij als wannabe-zanger, ik even daarvoor als wannabe-dj.

Iedereen dacht dat zijn act als een tang op een varken zou werken voor de dansende massa. Waes incluis, vertrouwde hij me net voor zijn optreden toe. Maar het werkte. Zo’n 60.000 mensen zongen mee. Acht jaar voor Willy Sommers mainstream werd op Pukkelpop, was Waes al de schlagerkoning van het hele rijk.

Achteraf bekeken hoeft dat niet te verbazen. Waes is een publiekslieveling. Iemand die niet eens een haatgroep op Facebook heeft. Misschien omdat hij altijd zo echt is? Of hij nu de El Capitan beklimt, een Boeing 737 bestuurt of het wereldrecord ‘zo snel mogelijk een pizza eten’ breekt. Wat hij ook doet, het klopt altijd.

Maar dan komt dat persbericht van Undercover, de fictiereeks op Eén waarin hij plots de hoofdrol speelt. Waes als undercoveragent? Dat gelooft toch geen hond? En dan nog met zo’n zwaar Antwerps accent? Geef maar toe dat u hetzelfde dacht, toen u de eerste trailers zag. Helemaal ten onrechte, blijkt nu.

Ik geef grif toe dat ik door al dat Tomtesterom-stuntwerk en Reizen Waes-gedoe een heleboel vergeten was. Dat hij ooit duiker, buitenwipper en eigenaar van een wijnbar was, had mijn geheugen wel opgeslagen. Maar zijn rollen in Het geslacht De Pauw, De zaak Alzheimer en Tragger Hippy waren helemaal uitgewist.

Allicht zag ik net als de modale Vlaming niet langer de acteur door de tv-ster. En dat is jammer

Allicht zag ik net als de modale Vlaming niet langer de acteur door de tv-ster. En dat is jammer, bewees ook Steven Van Herreweghe enkele weken terug in Van algemeen nut. In 1995 stond Waes al op de planken met een voorstelling die Belgacom-medewerkers klantvriendelijkheid moest bijbrengen. Zonder artistieke pretentie, aldus Waes zelf, in een prachtig archieffilmpje uit Terzake.

Wie de afgelopen zondagavonden een beetje moeite deed, kreeg een bijzonder goed gespeelde reeks te zien. Met Waes in een waanzinnige dubbelrol: als persoon (Bob) en in functie (Peter). Dat de serie er bovendien elke week in slaagt om te eindigen met een razend spannende cliffhanger, is een schone plus.

Tom Waes staat synoniem voor straffe dingen. En misschien is zijn ijzersterke acteerprestatie als Bob/Peter in Undercover wel zijn strafste stunt tot op heden.

Undercover, zondag om 21 uur bij Eén.