VS erkennen formeel soevereiniteit Israël over de Golanhoogten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten erkennen. Dat heeft vicepresident Mike Pence bevestigd tijdens een toespraak tijdens een conferentie van AIPAC, de belangrijkste pro-Israëlische lobbygroep in de VS. Gisteren al had de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israël Katz, gemeld dat Trump de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten zou erkennen. Trump ontmoet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis. Die laatste kort zijn bezoek aan de VS in door een uitbraak van geweld in zijn thuisland.

"Vandaag zal de president voor het eerst in 52 jaar, met premier Netanyahu aan zijn zijde, formeel de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten erkennen", aldus Pence. Hij noemde Israël is zijn toespraak "onze meest dierbare bondgenoot" en stelde dat "de Amerikaans-Israëlische alliantie sterker is dan ooit".

Pence kwam ook terug op de recente raketlanceringen vanop de Gazastrook naar Israël tonen dat Hamas, de islamitische politieke beweging die de Gazastrook bestuurt, geen vrede wil, maar een terreurorganisatie is.

De vicepresident haalde ook verschillende keren uit naar Iran, en noemde het land de grootste bedreiging voor de veiligheid en de vrede in het Midden-Oosten.

Vorige week gaf Trump al aan dat het voor de Verenigde Staten tijd werd "de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten ten volle te erkennen, die een strategisch belang hebben voor de Israëlische staat en de regionale stabiliteit". Daarmee brak hij met de internationale consensus over de kwestie en met decennia van Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten.

Israël had in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, het grootste deel van de Golanhoogten veroverd ten koste van Syrië. In 1981 annexeerde Israël het gebied, maar die annexatie wordt internationaal niet erkend. Volgens het internationaal recht gaat het om Syrisch gebied dat door Israël wordt bezet.

bron: Belga