Direct naar artikelinhoud

Di Rupo nodigt creatieve sector uit voor overleg

De heftige manier waarop de culturele sector reageerde op de verhoging van de roerende voorheffing op auteursrechten boekt resultaat: premier Elio Di Rupo (PS) overlegt voor het einde van volgende week met de vertegenwoordigers van het vakveld.

Verschillende belangengroepen waaronder Sabam en de Journalisten AuteursMaatschappij ondertekenden woensdag een brief aan minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) en premier Di Rupo (PS). Daarin vragen ze overleg over de maatregel die de roerende voorheffing op auteursrechten omhoogtrekt van 15 naar 25 procent.

De wet werd opgenomen in de nieuwe begrotingsmaatregelen die vorige week in grote lijnen werden voorgesteld. Sabam en co. stellen dat de verhoging van de roerende voorheffing van 15 naar 25 procent een belastingverhoging van 66 procent betekent. De culturele sector is volgens de brief bereid in te leveren, maar niet zo'n grote som.

"We gaan de maatregel bekijken", zegt de woordvoerder van de premier. "De eerste minister en de minister van Financiën zullen samenzitten met de sector." Wanneer dit overleg precies plaatsvindt en of er wijzigingen worden aangebracht in de begroting, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Wel is zeker dat het overleg geen weken meer op zich zal laten wachten. De woordvoerder van minister Vanackere had evenwel geen weet van de brief en wist ook niet of er een overleg zou komen.

"We zijn niet op voorhand geraadpleegd", zegt Stijn Coninx, regisseur en voorzitter van de raad van bestuur van Sabam. "Daarom overleggen we nu met alle organisaties die de belangen van auteurs verdedigen. Zo kunnen we tot een gedeeld standpunt komen."

Coninx vertelt dat ook Unizo (Unie voor Zelfstandige Ondernemers) bij de gesprekken betrokken is. "Veel auteurs zijn zelfstandig, vandaar."

Sabam bracht het nieuws van de belastingverhoging op auteursrechten maandag naar buiten. De woedende reacties van verschillende artiesten schudden de politiek wakker. "Naast pralines, mode en bier is onze culturele sector toch iets om trots op te zijn", zegt Coninx. "Voor zo'n klein territorium hebben we een erg interessante muziekwereld. Ook Belgische film is zeker geen scheldwoord. Het zou jammer zijn om zo'n nationale troef te verliezen."