Direct naar artikelinhoud

Australisch Lagerhuis stemt in met asielcentra op eilanden

Het Australische Lagerhuis heeft ingestemd met een drastische wijziging in het immigratiebeleid. De regering wil weer asielcentra buiten het vasteland openen om zo bootvluchtelingen af te schrikken die vanaf Indonesië naar Australië proberen te komen.

Dat betekent dat het weer mogelijk wordt om bootvluchtelingen te deporteren naar detentiecentra op het eiland Manus in Papoea-Nieuw-Guinea en op het eiland Nauru, beide ten noordoosten van Australië. Daar moeten zij dan wachten of zij asiel krijgen of niet. Beide overzeese detentiecentra zijn in 2004 en 2007 gesloten omdat de toenmalige regering, van dezelfde Laborpartij als de huidige premier Julia Gillard, deportatie als 'wreed en geldverspillend' bestempelde. Gisteren maakte Gillard duidelijk dat beide centra 'eerder binnen weken dan maanden' worden heropend.

De draai van Gillard wordt scherp veroordeeld door mensenrechtenorganisaties die vinden dat asielzoekers die per boot arriveren dezelfde behandeling moeten krijgen als diegenen die per vliegtuig arriveren. Zij noemen de detentiecentra 'mogelijk illegaal'. Gisteren sloot een lid van de regering op Papoea-Nieuw-Guinea zich hierbij aan 'omdat in Papoea-Nieuw-Guinea mensen niet zonder beschuldiging mogen worden vastgehouden', zo zei hij op Radio Australia.

Ook de regionale vertegenwoordiger van de VN-Vluchte-lingenorganisatie uitte kritiek en zei dat Australië verplicht is om asielzoekers individueel te beoordelen.

In het verleden zijn meerdere asielzoekers op Nauru in hongerstaking gegaan uit protest tegen de leefomstandigheden en lengte van hun detentie. Sommigen zaten jaren vast.

De regerende Laborpartij wilde aanvankelijk dat illegale asielzoekers naar Maleisië zouden worden gestuurd. Australië zou dan op zijn beurt vluchtelingen uit Kuala Lumpur opnemen die daar door de Verenigde Naties waren geregistreerd. De conservatieve oppositie meende echter dat de rechten van asielzoekers niet door Maleisië zouden worden gerespecteerd omdat het land het vluchtelingenverdrag van de VN niet heeft ondertekend.