Direct naar artikelinhoud

BRUSSEL LOUIZA

Louizalaan 164 1000 Brussel manhattns.com

Godfather deal vanaf €13,50

Ma, di, wo, do en vr van 12u tot 15u en van 18u30 tot 22u30, za en zo van 12u tot 22u30.

Zalfjes, schuimpjes, espuma's, poedertjes... Tegenwoordig wil elk restaurant gastronomisch uitpakken. Maar wij wilden eens iets anders. Een goede hamburger bijvoorbeeld. En dat treft: de Louizalaan is met Manhattn's sinds eind vorig jaar een typisch Amerikaans burgerrestaurant rijker.

'There's a New Yorker in every city', en die willen wij wel eens zien. Toegegeven, wij zijn suckers voor een goede burger én voor alles wat een beetje naar New York ruikt. Gelukkig zie je al van ver de lichtjes van Manhattn's. Het volk dat voor de deur staat, is trouwens ook een weggever. Het is druk bij Manhattn's op deze donderdagavond, en we tellen een stuk of acht wachtenden voor ons. Dat moet je weten als je hier een hap komt halen: je zal letterlijk stáán aanschuiven, want bestellen doe je netjes aan de toog. Uitbaters-broers Jerry en Phil Vandermeulen hebben niets aan het toeval overgelaten om je een big city feeling te geven: veel zwart, veel geel, veel robuuste materialen en zelfs een vleugje graffiti op de toiletdeuren. Jerry haalde de info uit eerste hand, want tot voor kort baatte hij een wafeltruck uit in New York. Phil zorgt dan weer voor de culinaire achtergrond, met zijn diploma van Spermalie in Brugge op zak.

Maar: let's talk burgers! Empire, Rockefeller, Flatiron... bij wie ooit voet heeft gezet in de Big Apple gaat er nu een belletje rinkelen. Het gaat om klassiekers met kaas en bacon, maar ook om originelere versies met een veggieburger en geitenkaas of seizoenchampignons en truffeldressing. Zelfs voor de frietjes kun je kiezen tussen een gewoon gezouten portie of een met de gotham spice mix. En wie het gezonder wil houden, gaat voor een salade of smoothie.

Wij bestellen twee godfather deals: een burger met frietjes of cole slaw en een frisdrank of biertje van het vat. Al na vijf minuten begint de typisch Amerikaanse buzzer die we naar ons tafeltje meekrijgen te zoemen en op te lichten. Hét signaal om onze bestelling aan de toog af te halen. Een ijzeren kommetje voor de burger, een kartonnen bakje voor de frietjes en één vork voor de cole slaw: ja, ze gaan hier echt voor de New Yorkaanpak. Over de burgers niets dan goeds: ze zijn perfect medium rare gebakken zoals we gevraagd hadden, de broodjes (gemaakt met extra vergine olijfolie door artisanale bakkerij Yves Guns) zijn erg smakelijk en de bacon is zo crispy als maar zijn kan. Mijn champignons en truffeldressing zorgen voor een extra hartige hap. Ook de cole slaw smaakt vers en de handgesneden frietjes van Belgische aardappelen maken het af. Alleen lijkt Manhattn's een beetje het slachtoffer van zijn succes. Het is er zo druk en rumoerig dat mijn tafelgenote en ik elkaar amper kunnen vertellen hoe lekker we het vinden. Eerlijk, we waren blij dat we een tafeltje vonden, al was het dan naast twee hipsters die de hele tijd burgerselfies namen. Onze raad? Ga vroeg, kies een doordeweekse avond uit of haal je bestelling lekker makkelijk af.