Direct naar artikelinhoud

Google wint aan slagkracht op gsm-markt

Apple en Google leveren allebei besturingssystemen voor smartphones. Voorlopig trekt Apple aan het langste eind. Maar voor hoelang nog?

Doordat een smartphone veel computerachtige functies aankan, is er nood aan software die alles beheert. Twee spelers zijn vandaag succesvol. Apple rust zijn iPhone uit met het besturingssysteem iOS4. Uitdager is Android van Google. De businessmodellen van beide bedrijven staan diametraal tegenover elkaar. Apple verdient geld door zijn iPhones met een hoge premie te verkopen. Google maakt zelf geen gsm’s maar vraagt toestelproducenten evenmin geld voor zijn besturingssysteem Android. Het is de zoekgigant erom te doen het gebruik van andere Googleprogramma’s (Gmail, Google Docs, Google Maps...) te promoten via Android.

Apple heeft vandaag een streepje voor. Het systeem iOS4 is perfect afgestemd op de iPhone, terwijl Android voor tientallen toestellen wordt gebruikt. Bovendien heeft Apple zijn App Store, de winkel met toepassingen voor de iPhone. De beschikbare programma’s maken het verschil. De Androidwinkel is minder gevuld en de programma’s zijn van lagere kwaliteit.

Maar de superioriteit van Apple is tijdelijk. Slechts op een handvol toestellen zijn de applicaties bruikbaar. Android is wel beschikbaar op tientallen modellen, van diverse constructeurs. Bovendien werkt Google de mogelijkheid tot cloud computing, een parallel computersysteem waarbij de software verdeeld is tussen meerdere computers op het internet, beter uit. Met zijn spraakmakende producten heeft Apple echter de harten van heel wat consumenten veroverd.

En wat met Microsoft? Dat kon met Windows Mobile niet tippen aan Apple of Google. Met Windows Phone 7 probeert CEO Steve Ballmer het dit najaar opnieuw. Maar zijn achterstand is groot.