Direct naar artikelinhoud

Doden in Noord-Nigeria bij rellen na verkiezingsuitslag

In het overwegende islamitische noorden van Nigeria zijn rellen uitgebroken nadat bekend is geraakt dat de huidige president Goodluck Jonathan, een christen uit het zuiden, zo goed als zeker de recente verkiezingen heeft gewonnen. Volgens het Rode Kruis vielen er heel wat doden toen woedende jongeren verschillende kerken, moskeeën en huizen in brand staken.

“Zeker in de steden Kaduna, Katsina, Kano Adamwa, Niger en Jigawa was het onrustig”, zegt Umar Mairiga van het Nigeriaanse Rode Kruis aan het Britse persagentschap Reuters. “Heel wat mensen zijn omgekomen, maar er zijn nog geen definitieve cijfers.” Toen ook de woning van vicepresident Namadi Sambo in de stad Zaria in lichterlaaie stond, beslisten de autoriteiten een uitgaansverbod van 24 uur in te stellen.

In de deelstaten Bauchi en Gombe gingen in de nacht van zondag op maandag enkele gebouwen in de vlammen op. In Kaduna vielen relschoppers enkele woningen van politieke figuren aan en klonken er geweerschoten. In de dichtbevolkte stad Kano gebruikten soldaten zwepen om de menigte uit elkaar te drijven.

De rellen ontstonden na de eerste resultaten van de verkiezingen vorige week. Daaruit blijkt dat de zittende president Goodluck Jonathan bijna dubbel zoveel stemmen heeft gehaald als zijn tegenstander Muhammadu Buhari, de voormalige militaire machthebber van het noorden. Volgens voorlopige resultaten behaalde Jonathan 22 miljoen stemmen, wat hem meteen de eerste ronde oplevert. Al 35 van de 36 deelstaten zijn de stemmen geteld.

“De golf van geweld komt van mensen die weigeren de kiesresultaten te aanvaarden”, zegt politie-inspecteur Hafiz Ringim. “De veiligheidsagentschappen proberen de daders nu te identificeren en arresteren.” Hoewel de voorbije stembusgang volgens internationale waarnemers goed is verlopen, zijn er volgens de oppositie onregelmatigheden gebeurd in het noorden. “We kunnen deze resultaten niet accepteren tot de kiescommissie ze heeft gecontroleerd”, aldus een woordvoerder van Buhari.

Eerste zuiderling

Goodluck Jonathan kwam in februari vorig jaar onverwacht aan de macht, na het overlijden van de toenmalige president. De 53-jarige christen uit de olierijke Nigerdelta was daarmee de eerste zuiderling die aan het hoofd van het land kwam te staan. Daarvoor was Jonathan gouverneur van Bayelsa en vicepresident. (SV)