Direct naar artikelinhoud

Nederland overweegt 'bewapende missie' om MH17-onderzoek te beveiligen

De Nederlandse regering zal dit weekend besluiten of bewapende troepen de MH17-rampplek in het oosten van Oekraïne moeten bewaken.

Premier Mark Rutte benadrukte in een openbaar debat met de Tweede Kamer gisteren "dat het nog verre van zeker" is dat dit gaat gebeuren, maar dat er dit weekend een knoop zal worden doorgehakt. Bewapende militairen of politieagenten zouden de rampplek kunnen beveiligen terwijl het onafhankelijk forensisch onderzoek begint, maar over een mogelijk VN-mandaat bestaat nog veel onduidelijkheid.

"We schaken op veel borden tegelijk. Je kunt daar niet actief zijn als de Russen geen 'knikje geven'. Maar het grondgebied is dan weer van Oekraïne, we moeten ook in de gaten houden wat volkenrechtelijk kan."

Voorlopig stuurt Nederland alleen op eigen initiatief 40 ongewapende marechaussees (militaire agenten) naar het rampgebied. Rutte benadrukte dat zij niet gaan als bewakers maar om een team van 23 Nederlandse forensische onderzoekers bij te staan. Rutte benadrukte dat de agenten zo neutraal mogelijk gekleed zullen zijn, "om elke provocatie te vermijden."

De premier zei beducht te zijn dat het sturen van gewapende strijdkrachten kan leiden tot incidenten met de gewapende separatisten. "Er zijn risico's", zei Rutte. "Ik ben zeer terughoudend. Wij willen niet meer slachtoffers."

Op dit moment heerst op de rampplek een fragiel staakt-het-vuren. Maar de pro-Russische separatisten houden zich slechts afzijdig op tien kilometer, het Oekraïense leger op veertig kilometer afstand. De forensische onderzoekers opereren nu onder de vleugels van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), wiens militaire waarnemers ook ongewapend zijn. Mochten ze plotseling groot gevaar lopen of gegijzeld worden staat er (vooralsnog) geen troepenmacht klaar om ze eruit te halen, erkende Rutte gisteren.

Russische artillerie

Elders in Oost-Oekraïne zijn de gevechten ondertussen opgelaaid. De VS beschuldigen Rusland er zelfs van artilleriegranaten te hebben afgevuurd vanop zijn grondgebied. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt beide strijdende partijen het oorlogsrecht te schenden. Het Oekraïense leger schiet met zijn Grad-raketlanceerders willekeurig op burgerdoelwitten, terwijl in rebellengebied acht lijken werden ontdekt.