Direct naar artikelinhoud

Bij ING dreigen nog veel meer jobs te sneuvelen

De herstructurering bij ING dreigt nog veel meer banen te kosten. Door de uitdunning van het kantorennetwerk worden ook bij de zelfstandige kantoren minstens nog veel jobs bedreigd.

ING kondigde eergisteren aan dat er fors gesnoeid wordt in het kantorennetwerk. In totaal zullen van de 1.245 bestaande kantoren er slechts 650 overblijven. Dat veronderstelt ook een harde saneringsoperatie bij de zelfstandige kantoren, van wie de personeelsleden niet op de loonlijst van ING staan en die dus niet onder de aangekondigde herstructurering vallen. Dat wordt bevestigd bij ING.

Volgens de Beroepsvereniging van Zelfstandige Financiële Bemiddelaars werken er in die filialen gemiddeld drie à vier mensen. "Er staan dus op zijn minst nog eens 900 à 1.200 extra banen op het spel", zegt voorzitter Albert Verlinden.

Dat aantal kan zelfs nóg verder oplopen. ING wil namelijk ook af van een kleine 300 kantoren die vandaag nog in eigen beheer zijn. Het is nog niet duidelijk hoe die afbouw precies zal gebeuren, omdat het overleg met de sociale partners nog niet is opgestart. Maar de kans bestaat dat ING die filialen eerst wil verzelfstandigen. Dat betekent dat dat er uiteindelijk bijna 600 zelfstandige filialen 'te veel' kunnen zijn. En dus is het niet uitgesloten dat er zelfs 1.800 à 2.400 extra banen in gevaar komen.

Een drama, waarschuwt de beroepsvereniging. De zelfstandige agenten worden niet betrokken bij de sociale onderhandelingen en kunnen niet terugvallen op een vangnet, zoals een werkloosheidsuitkering. "Meer zelfs: ze investeerden vaak fors in hun kantoor en blijven dus met een financiële kater achter. Bovendien zijn velen 50-plussers, wat het niet makkelijk maakt om een andere job te vinden."