Direct naar artikelinhoud

Kos beeft, toeristen blijven

'Toeristen moeten zich ervan bewust zijn dat ze naar een heel aardbevingsgevoelig gebied op reis gaan.' Dat waarschuwen seismologen nadat een aardbeving van 6,7 op de schaal van Richter donderdagnacht twee slachtoffers maakte op het Griekse eiland Kos. Twee mensen kwamen om het leven. Meer dan drieduizend Belgen kwamen er met de schrik van af, maar zetten hun vakantie gewoon verder.

"In Thailand, ja, daar gebeuren serieuze aardbevingen. Maar hier in Kos? Nee, dat verwacht je toch niet meteen", klonk het bij een van de Belgische toeristen op Kos, nadat donderdagnacht een aardbeving van 6,7 op de schaal van Richter het gebied tussen de Turkse kuststad Bodrum en het Griekse eiland opschrikte. Bij de aardbeving zijn twee mensen om het leven gekomen. Meer dan drieduizend Belgen zijn er op dit moment.

Op het moment van de beving, iets na middernacht, was het erg druk in de bars op Kos. Het was daar, toen een dak en muur van een van die bars instortte, dat de twee dodelijke slachtoffers vielen. Het gaat om een Zweedse twintiger en een Turkse vrouw. 350 anderen raakten gewond, de meesten door uit gebouwen te springen.

De aarde beeft wel vaker rond de Middellandse Zee. Vers in het geheugen zit de reeks aardbevingen in Midden-Italië vorige zomer. Na de beving in Amatrice, waarbij driehonderd mensen stierven volgden honderden naschokken. Recenter, midden juni nog, beefden de Griekse eilanden Lesbos en Chios en werd ook het westen van Turkije getroffen. De laatste drie maanden waren er in totaal tien.

Eind jaren 90 waren er twee zware aardbevingen in het noorden van Turkije, een halfjaar later werd Athene geteisterd. En in 1933 stierven op Kos zelf al eens meer dan tweehonderd mensen bij een aardbeving.

Breuklijn

"Dat komt omdat de Afrikaanse plaat er onder de Europese plaat duikt. Komen die breuklijnen onder spanning, dan beeft de aarde", legt aardbevingsgeoloog Kris Vanneste uit. "6,7 op schaal van Richter is zwaar, maar zeker niet de eerste keer in die regio. Het Egeïsche zeegebied, dus ook populaire bestemmingen zoals Kreta en Cyprus, is door de breuklijn van die platen bijzonder aardbevingsgevoelig."

Net zoals je op skivakantie rekening moet houden met lawines, moet dat aan de Egeïsche Zee met aardbevingen. En daar zijn nog te weinig mensen zich van bewust. "Bevingen blijven uiteraard een pak zeldzamer, maar als ze voorvallen, hebben ze een grote impact."

En dus roept Vanneste touroperators op om hun klanten goed op de hoogte te houden van die mogelijkheid en er extra aandacht aan te besteden in de regio rond de Egeïsche zee: "Het zou alvast goed zijn dat ze klanten het evacuatieplan van hun hotel bezorgen. En dat ze nagaan hoe goed de hotels voorbereid zijn op een aardbeving. Hoe mensen op een veilige manier kunnen vluchten, of ze beter binnen, dan wel naar een open veld gaan, enzovoort."

Maar ondertussen gaat de vakantie dus gewoon verder. Gisterenmorgen vertrok nog een nieuwe vlucht van TUI, in de namiddag bracht ook Thomas Cook nog een verse vloot toeristen naar Kos. "De zetels rond het zwembad liggen alweer vol", klinkt het bij Piet Demeyere van TUI. "Op het Continental Palace Hotel na, zijn al onze hotels opnieuw open", vult Bert Bouserie van Thomas Cook aan. "Alles is weer veilig en klanten kunnen hun vakantie voortzetten."

Naschokken mogelijk

Toch moeten ook nu toeristen nog beseffen dat naschokken mogelijk zijn. Want zeker zijn seismologen nooit. "Er wordt zelfs meer en meer getwijfeld of het ooit mogelijk wordt om aardbevingen te voorspellen. De gebouwen en hotels zijn misschien wel veilig, maar naschokken zullen er altijd zijn", waarschuwt Vanneste.

Seismoloog Marc Batist (UGent) vult nog aan: "Ik zou met een gerust hart vertrekken, maar misschien niet morgen. Laat de mensen daar eerst weer de zaken op orde stellen. De aandacht voor de noden en het comfort van de toeristen zal nu misschien wat minder zijn."