Direct naar artikelinhoud

Solvay en Arcelor investeren in Electrabel

Zes Belgische grootverbruikers van elektriciteit sluiten een akoord voor stroombevoorrading op lange termijn met Electrabel. De leden van Blue Sky zullen mee investeren in een nieuwe gasgestookte centrale van Electrabel.

De industriëlen financieren de bouw van de helft (200 megawatt) van de centrale, die ruim 400 megwatt groot zal zijn. Zij krijgen dan de helft van de stroom uit de productie-eenheid.

Op dit moment wordt één locatie bekeken: de site van Electrabel in Amercoeur (Charleroi). Daar bouwde Electrabel eerder al een oude steenkooleenheid om tot een moderne gascentrale, maar er is nog plaats voor een tweede eenheid. Die zou ten vroegste vanaf 2016 operationeel kunnen zijn.

Het akkoord heeft ook een belangrijk nucleair luik, ondertreept Electrabeltopvrouw Sophie Dutordoir. De leden van Blue Sky zullen vanaf volgend jaar 200 megawatt (MW) aan elektriciteit kunnen afnemen uit de oudste drie kerncentrales (Doel 1 &2 en Tihange 1), die in 2015 dicht gaan. Daarnaast zijn er afspraken om samen te investeren in een nieuwe kerncentrale in de Benelux, als dat mogelijk wordt.

Energie-intensief

Het akkoord kwam er na jaren onderhandelen, zegt Philippe Bodson (ex-Tractebel), de voorzitter van Blue Sky. De gesprekken begonnen met voormalig Electrabelbaas Jean-Pierre Hansen, maar leidden tot resultaat met Dutordoir. Die toonde zich tevreden dat Blue Sky koos voor de expertise van Electrabel en niet voor een concurrent.

De zes leden van Blue Sky die deelnemen aan het project zijn drie van 's lands grootste energieverbruikende bedrijven: chemiebedrijf Solvay, staalproducent Arcelor Mittal en inoxbedrijf Aperam (ex-Arcelor Mittal). Het drietal wordt aangevuld met materiaaltechnologiebedrijf Umicore, koperproducent Aurubis Belgium (ex-Cumerio) en gasproducent Sol Feluy. Dat zijn eveneens energie-intensieve bedrijven, maar met veel lagere volumes.

Opmerkelijk is dat een aantal stichtende leden van Blue Sky niet meedoen aan het project: BASF Antwerpen, Duferco, Tessenderlo Chemie, Air Liquide en Nyrstar. Zij waren jaren geleden drijvende krachten om via het collectief Blue Sky een tegengewicht te vormen voor gigant Electrabel en goedkoper stroom in te kopen. Het ontbreken van deze toppers toont aan dat Blue Sky flink uit elkaar gespeeld is en dat de initiële dromen niet realiseerbaar zijn.

Miljardenstrop dreigt voor RWE

De Duitse energiereus RWE riskeert een miljardenstrop in Nederland. De Raad van State veegt de in 2008 afgeleverde natuurvergunning van tafel op een moment dat de bouw van de kolencentrale halfweg is en de productie in 2013 moet starten.

Bij het afleveren van de vergunning werden de effecten op de natuur van de Eemshaven zelf vreemd genoeg niet onderzocht en evenmin de gevolgen van de uitstoot van stikstof, schrijft Het Financieele Dagblad.

RWE verwacht dat het mits enkele aanpassingen door kan gaan.