Direct naar artikelinhoud

Reynders altijd in beeld

De zaak Arnault illustreert ook de nauwe banden en netwerken tussen de Franse en Belgische wereld. Baron Albert Frère en Didier Reynders komen in beeld.

17 juni 2007. Exact een week na de federale verkiezingen. Didier Reynders triomfeert. Met de hulp van een niet-aflatende stroom schandalen heeft hij de Franstalige socialisten op de knieën gebracht.

De Franstalige liberaal heeft net een informatieopdracht van koning Albert II gekregen en hij is blij. Zeer blij. Enkele maanden eerder heeft zijn Franse vriend ook een overwinning geboekt. Nicolas Sarkozy is de nieuwe president. De man brengt een nieuwe stijl in de Franse politiek. Hij is een rechtse politicus, net zoals zijn oude vriend Reynders.

Die zondagnamiddag is Sarkozy in Zuid-Frankrijk in Fort Brégançon, de residentie van de Franse presidenten. Hij zit samen met zijn toenmalige echtgenote Cecilia aan tafel. Maar er zijn ook twee Belgische vrienden van de president: baron Albert Frère en zijn vrouw Christine. Als ze over de Belgische politiek beginnen te praten, wil Sarkozy onmiddellijk zijn vriend Didier feliciteren. Hij wil bellen, maar Frère is hem te snel af. Hij neemt zijn gsm maar slaagt er niet in de Belgische informateur te bereiken. Die zit in zijn buitenverblijf in de provincie Luik, maar het mobiele telefoonnetwerk is er slecht. Sarkozy schakelt de crisiscel van het Elysée in. Die kan gelijk wie binnen de 15 minuten bereiken. Een kwartier later rinkelt de telefoon in het huis van Reynders. "Allo Didier, ici Nicolas..."

Telefoonboekje

Het verhaal illustreert de nauwe banden tussen een aantal Belgische en Franse politici en ondernemers. Wie zeker in die kringen thuis hoort is Bernard Arnault. De Franse miljardair is niet alleen een vertrouweling van Sarkozy, maar ook een van de beste vrienden van Frère. Ze bezitten samen drie wijndomeinen, waaronder het prestigieuze Chateau Cheval Blanc. Voor een fles van die laatste wijn tel je gemakkelijk 1.000 euro neer. Frère is aandeelhouder van de holding boven de luxegroep LVMH, die Arnault leidt.

Maar er zijn ook persoonlijke banden. Christine, de tweede vrouw van Frère, is de meter van een van de kinderen van Arnault. Delphine, een van de dochters van Arnault, is op haar beurt meter van een van de kinderen van Ségolène, de dochter van Albert Frère.

"Maar stel je er niet te veel bij voor", legt een goed ingelichte Belgische ondernemer uit. "Er bestaat geen georganiseerde structuur om rijke Fransen de weg naar België te tonen. Er zijn gewoon contacten over de landsgrenzen ." Gewezen Electrabel-topman Jean-Pierre Hansen heeft goede banden met de Fransen. En burggraaf Yves de Jonghe d'Ardoye. Hij heeft de dubbele Belgisch-Franse nationaliteit. Bovendien is hij lid van de club Château Saint-Anne, vlakbij Hertoginnendal. Hij is ook bevriend met de gewezen Franse president Giscard d'Estaing.

Een andere belangrijke spil in het netwerk is de liberale minister van Staat Armand De Decker. De burgemeester van Ukkel, de rijkste gemeente van Brussel, rekent op de stemmen van de 9.000 Fransen. De Decker vindt de komst van Arnault in België een goede zaak. "Het is het resultaat van die domme linkse politiek van de Franse president François Hollande", zegt hij. De Decker heeft een absolute meerderheid in Ukkel en de verhuizing van Reynders naar zijn gemeente zal dat nog versterken. Op de radiozender France Inter merkte De Decker op dat hij maandag nog met Arnault had gesproken.

Reynders kent na 12 jaar als minister van Financiën zowat iedereen in de Belgische en Franse zakenwereld. De minister van Buitenlandse Zaken beschikt over een indrukwekkend telefoonboekje. Van Gérard Mestrallet (GdF Suez) over Baudouin Prot (BNP Paribas) tot Jean-Michel Apathie (RTL). Ook met Albert Frère heeft Reynders goede banden, al blijft hij daar doorgaans discreet over.

De politicus en de zakenman ontmoetten elkaar in Parijs, bij de Belgische ambassadeur Patrick Vercauteren, van MR-signatuur. Hij organiseerde enkele maanden geleden een feestje naar aanleiding van de 'legion d'honneur' van Christophe Navarre. De Luikenaar staat aan het hoofd van de champagnetak van LVMH. Natuurlijk waren ook Reynders en Frère aanwezig.

De minister van Buitenlandse Zaken is een gehaaid politicus die net op tijd zijn handen van gevoelige dossiers houdt. Zo was hij naar eigen zeggen niet op de hoogte van de Belgische naturalisatieaanvraag van Arnault. "Wij hebben dat zoals iedereen uit de pers vernomen", bevestigt zijn woordvoerder David Maréchal.

Volgens de MR-vicepremier is het "een zaak voor het parlement, niet voor de regering". Hij wil dat voor Arnault dezelfde criteria gelden als voor iedereen anders. Al zal hij de zaak op de voet kunnen volgen. Het lot heeft Luc Gustin, de opvolger van Reynders in de Kamer, aangewezen als een van de drie kamerleden die de aanvraag moeten behandelen.

Fransen in Ukkel dragen bij aan de absolute meerderheid van Armand

De Decker