Direct naar artikelinhoud

'Dynasty'-actrice overleden

De Britse actrice Kate O'Mara, vooral bekend door haar rol in de Amerikaanse serie Dynasty, de bekende Amerikaanse serie uit de jaren tachtig, is op 74-jarige leeftijd overleden in een rusthuis in Sussex.

O'Mara werd in 1939 geboren in Leicester. Ze speelde in Dynasty Cassandra 'Caress' Morell, de zus van Alexis Colby. Ze speelde ook in verschillende andere Britse series, zoals Doctor Who.

"Een schitterende ster is gedoofd. Kate zal worden gemist door iedereen die haar kende en met haar heeft samengewerkt", aldus haar agent, die nog toevoegde dat O'Mara na een "korte ziekte" overleden is.

Deezer voortaan gratis via mobiele toepassingen

De van oorsprong Franse muziekstreamingdienst Deezer kondigt vandaag drie evoluties aan. De intelligente features 'Flow' en 'Playlist Radio' maken voortaan onbeperkt en gratis muziek beluisteren mogelijk op alle mobiele toestellen. Muziek beluisteren via Deezer is vanaf heden ook gratis en zonder beperkingen via de webversie en op tablets. Tot slot stelt Deezer de nieuwe bètaversie Deezer voor Mac voor. Deze bètaversie laat de gebruiker toe om de eigen persoonlijke muziekbibliotheek toe te voegen aan Deezer.

Réne Jacobs wint Cultuurprijs voor Muziek

Op het Klarafestival in Brussel heeft dirigent en contratenor René Jacobs de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek gekregen. Aan de prijs is 12.500 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre verbonden. De Cultuurprijzen worden uitgereikt aan organisaties of personen die het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Vlaamse cultuurleven.

Cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V) zei: "René Jacobs is een stille virtuoos. Hij koppelt muziek en tekst aan theatraliteit, en doet dat op zo'n overtuigend intense en vaak verrassende manier dat zijn publiek zich graag gewillig laat meeslepen door zijn werk."

Jacobs werd bekend als contratenor, maar verwierf vooral wereldfaam als dirigent van barok- en vroeg-classicistische opera's. Met Concerto Vocale richtte hij zijn eigen ensemble op, hij gaf ook les aan verschillende internationale scholen. In 2005 ontving hij een Grammy Award voor zijn cd-opname van Mozarts Le nozze di Figaro, een samenwerking met het Concerto Köln en het Collegium Vocale Gent.