Direct naar artikelinhoud

N-VA hoeft geen ministerpost

Brussel l Als Guy Verhofstadt erin slaagt een interim-regering onder zijn leiding op de been te brengen dan hoeft de N-VA geen ministerpost. Dat viel te vernemen op het hoofdkwartier van de partij.

Sinds Yves Leterme een paar weken geleden zijn formatieopdracht voor de tweede keer teruggaf aan koning Albert volgt Bart De Wever de politieke crisis vanop de tweede lijn. Veel rechtstreekse gesprekken met Guy Verhofstadt heeft de N-VA-voorzitter niet gevoerd: hij wordt op de hoogte gehouden via kartelpartner CD&V. Dat was ook de afgelopen dagen het geval.

Toch wisten ze bij de N-VA gisterenmiddag al genoeg om te weten dat ze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen ministerpost zullen leveren in de regering-Verhofstadt-III. Aangezien er geen sluitende garanties zijn dat er een staatshervorming aan zit te komen, kijken Bart De Wever en co. de kat liever nog een beetje uit de boom. "Wij hebben niet de ambitie om per se een minister van Markten en Foren te leveren in een interim-regering", luidde het gisteren laconiek.

De N-VA is wel van plan heel actief deel te nemen aan de werkgroep die zich de komende maanden zal buigen over de staatshervorming. Die zal, als alles goed gaat, geleid worden door vicepremier en minister van Institutionele Hervormingen Yves Leterme (CD&V). Ook de voorzitters van Kamer en Senaat zullen in die werkgroep zetelen, samen met zes Nederlandstalige en zes Franstalige parlementsleden. "Daar zullen we onze rol ten volle spelen."

(RG)