Direct naar artikelinhoud

Syrië neemt Homs onder vuur na VN-resolutie

Het geweld in Syrië heeft opnieuw aan zeker twintig mensen het leven gekost. Intussen zeggen de VS dat Al Qaida infiltreerde in de Syrische oppositie.

Onder de doden zijn twaalf militairen die deserteerden uit het regeringsleger. Ze werden geëxecuteerd in Jassim, in het zuiden van Syrië.

Daarnaast heeft het Syrische leger de stad Homs zwaar onder vuur genomen. Daarbij werden tanks ingezet. Toch kwamen gisteren opnieuw tienduizenden op straat in protesten tegen de dictatuur.

De nieuwe aanval gebeurde nadat in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie werd aangenomen waarin president Assad werd opgeroepen de macht in zijn land af te staan. De resolutie heeft vooral een symbolische waarde. VN-baas Ban Ki-moon had voorafgaand gezegd bijna zeker te zijn dat het Syrische regime misdaden tegen de mensheid pleegde bij het onderdrukken van de protesten in het land. Ban Ki-moon drong er bij de Syrische overheid op aan het willekeurige geweld tegen de bevolking te stoppen.

Intussen zeggen de VS dat het bijna zeker is dat de Iraakse tak van Al Qaida verantwoordelijk is voor recente bomaanslagen in Syrië. James Clapper, directeur van de National Intelligence, getuigde in die zin voor de senaatscommissie Gewapende Strijdkrachten.

De bomaanslagen die sinds december in Damascus en Aleppo werden gepleegd, hadden alle karakteristieken van een Al Qaida-aanval: ze waren goed georganiseerd en simultaan en er vielen tientallen doden. Na de explosies in Aleppo, vorige week vrijdag, zei Arif al-Hummoud, een commandant van het Vrije Syrische Leger, dat rebellen van de oppositie weliswaar aanvallen hadden uitgevoerd maar niet verantwoordelijk waren voor de bomaanslagen.

Extremisten infiltreren

"Daarom denken we dat Al Qaida in Irak zijn territorium naar Syrië uitbreidt", zegt James Clapper. "Een ander storend fenomeen dat we zagen was de aanwezigheid van extremisten die waren geïnfiltreerd in oppositiegroeperingen. Mogelijk zijn die groeperingen zich in veel gevallen zelfs niet bewust van hun aanwezigheid. We hebben alvast soennitische extremisten gespot."

Vorige zaterdag riep Ayman al-Zawahiri, de huidige chef van Al Qaida, moslims op de Syrische rebellen te steunen.