Direct naar artikelinhoud

Hercule Poirot gebaseerd op Belgische rijkswachter

Dat Hercule Poirot als Belg wordt opgevoerd in de wereldberoemde boeken van Agatha Christie, daar klopt ons land zich al langer voor op de borst. Nu blijkt uit onderzoek dat de besnorde detective ook daadwerkelijk op een Belg gebaseerd zou zijn. Jacques Hornais, een Belgische rijkswachter, zou niet alleen opvallende gelijkenissen vertonen met de levensloop van Hercule Poirot, de man zou ook Agatha Christie ontmoet hebben.

Tot die conclusie kwam onderzoeker Michael Clapp, toen hij in zijn familiegeschiedenis begon te graven. Clapps grootmoeder Alice is de spilfiguur in de ontdekking. Zij was tijdens de Eerste Wereldoorlog actief als vrijwilligster en bood onderdak aan zo'n 500 Belgen die naar Engeland vluchtten, waarvoor de vrouw trouwens een medaille kreeg van de Belgische regering. Uit haar dagboeken blijkt dat een van die Belgen Jacques Hornais was. Hij belandde in 1914 in Engeland om de Duitse bezetting te ontvluchten. Dat ook het fictieve leven van Hercule Poirot een gelijkaardige bocht nam, blijkt nu geen toeval meer te zijn.

Tijdens zijn verblijf in Engeland zou Hornais namelijk een van de benefietavonden bijgewoond hebben die Alice Clapp organiseerde in Torquay. Niemand minder dan Agatha Christie verzorgde daar in januari 1915 de muziek, toen ze nog droomde van een carrière als pianiste. Een van de weinige aanwijzingen die Christie ooit vrijgaf omtrent haar beroemd personage, is bovendien dat ze de inspiratie voor Poirot opdeed tijdens haar omzwervingen in de buurt van Torquay. Of Poirots elegante snor ook de bovenlip van de heer Hornais sierde, is niet bekend.

In september van dit jaar verschijnt overigens een nieuwe roman met Hercule Poirot in de hoofdrol. De Britse schrijfster Sophie Hannah kreeg van Christies kleinzoon de toestemming om de charmante detective weer tot leven te wekken.