Direct naar artikelinhoud

'Mijn eer is gered'

Jean-François Gillet (34) maakte een zware tijd door ten gevolge van het 'Calcioscommesse'-omkopingsschandaal in Italië, maar vrijdag bracht het Italiaanse Sporttribunaal TNAS zijn strafmaat terug van 43 tot 13 maanden.

De beschuldiging werd omgezet in "het niet aangeven van verdachte feiten". "Daarmee is mijn eer gered", zegt Gillet, die tot voor het proces de gedoodverfde derde doelman van de Rode Duivels was voor het WK in Brazilië.

De matchen waarin sprake is van omkoping, dateren uit de tijd dat Jean-François Gillet in de Italiaanse Serie B voor Bari speelde. Met name Bari-Treviso (0-1, mei 2008) en Salernitana-Bari (3-2, mei 2009) zouden omgekocht zijn. "Ik heb de voorbije maanden veel klappen moeten incasseren, maar nu er een definitieve uitspraak is, kan ik eindelijk spreken en daarmee ook de bladzijde omslaan", zegt Gillet.

Voel je je opgelucht nu je straf teruggebracht is van 43 naar 13 maanden?

"Je kan het glas als halfleeg zien, maar ik probeer het als halfvol te bekijken. Was de straf van 43 maanden gehandhaafd, dan was mijn keeperscarrière voorbij en moest ik iets anders gaan doen in het leven. Nu kan ik me op volgend seizoen richten. Het hardste is dat ik het WK zal moeten missen, terwijl ik zo lang deel heb uitgemaakt van deze groep Rode Duivels. Het heeft zo lang geduurd voor België nog eens doorstootte tot een groot toernooi, en bovendien vindt het WK plaats in hét voetballand Brazilië. Dat moeten missen, doet pijn. Ook al omdat het op mijn leeftijd mijn laatste kans op een WK was. Als er sprake is van opluchting, dan is het omdat de aantijging is omgezet in 'het niet aangeven van verdachte feiten'. De rechters van het Sporttribunaal hebben duidelijk gezegd: 'We weten dat je er niets mee te maken hebt, maar als je iets gehoord hebt, had je dat moeten aangeven'. Het feit dat ik destijds kapitein was bij Bari, werd aanzien ans een verzwarende omstandigheid. Maar met het feit dat nu duidelijk is dat ik niet betrokken ben bij omkoping, is mijn eer gered. Dat is voor mij het belangrijkste."

Had je dingen moeten aangeven die je gehoord had?

"Mij is nooit iets gezegd. Ik was er zelfs niet bij voor de match in Salernitana. Het was het einde van het seizoen en de trainer wou andere spelers aan het werk zien. Mij is ook nooit de vraag gesteld om mee te doen aan matchvervalsing. Er gingen geruchten, maar kan of moet je geruchten gaan rapporteren?"

Je stond bekend als een sfeermaker bij de Rode Duivels. Was het een troost dat internationals verklaarden dat ze je misten?

"Het deed pijn er niet meer bij te zijn, want dit is een fantastische groep. Maar ik heb heel veel steun ervaren vanuit de nationale ploeg. Marc Wilmots volgde alles op de voet, hij belde me telkens en was voortdurend op de hoogte van het dossier. Onder meer Ciman en Kompany belden me ook vaak. Zij die mij en het dossier kenden, hebben nooit aan me getwijfeld. Maar het blijft moeilijk, want als je zoveel jaren samen geweest bent bij de Rode Duivels, is het zwaar om dragen als je er plots geen deel meer van kan uitmaken."

Er werd op een bepaald moment gezegd dat je als lid van de staf mee naar Brazilië zou kunnen.

"Ik heb ook alleen maar gelezen dat men mij mee zou willen nemen naar Brazilië, maar Marc Wilmots heeft me daar nooit over gesproken. De bondscoach heeft veel met me gepraat, maar daar is nooit een woord over gevallen."

Wat ga je doen tijdens het WK?

"Ik ga in die periode met vakantie, maar ik zal zeker naar de matchen van de Rode Duivels kijken en hun eerste supporter zijn. Deze groep kan ver geraken, want ze is heel sterk. In een selectie van 23 heb je er 11 die spelen en de rest die op de bank zit, maar bij ons maakte dat niets uit. Spelen of niet was niet het belangrijkste, er bij zijn wel. Dat is de kracht van deze groep. Ik hoop dat ze ver geraken. Dat ik er niet bij kan zijn, is niet hun probleem, het is uitsluitend mijn probleem."

Hoe ziet jouw toekomst als keeper er nu uit?

"Mijn huidige club Torino heeft me net als de Rode Duivels altijd gesteund. Ik moest geopereerd worden en heb intussen zes maanden revalidatie achter de rug, maar de club heeft dat allemaal voor haar rekening genomen. Ik train intussen alweer met de groep, de club rekent op mij voor volgend seizoen. Nu de zaak definitief is uitgesproken, kan ik me er weer helemaal op richten om volgend seizoen weer te keepen (Gillet kan weer spelen vanaf 16 augustus, red.). Het is een moeilijke periode geweest, maar ik kan de bladzijde nu eindelijk omslaan."