Direct naar artikelinhoud

Vettel en Alonso houden het spannend

Sebastian Vettel moet zijn feestje nog even uitstellen. En zal met maar dertien punten voorsprong op Fernando Alonso nog moeten uitkijken in Sao Paulo, komende zondag. Daarvoor zorgden in volgorde van belang, een verbluffende Lewis Hamilton, een nooit aflatende Fernando Alonso, maar ook een schaamteloze kunstgreep van Ferrari.

Het ontvouwde zich allemaal in een race die de Amerikanen voor het eerst in de geschiedenis wist te bekoren met hoge spektakelwaarde.

Geen circuit om voorbije te steken, jammerden kenners al voor de start. Wat volgde was een koers waarin de duels, vaak met minder dan een halve vuist tussen de banden, niet bij te houden waren. Terwijl het ook voorin nog eens spannend bleef van start tot finish. De 120.000 (!) toeschouwers gingen na afloop tevreden naar huis, want hadden kennisgemaakt met een spectaculaire sport genaamd formule 1.

Natuurlijk zat hij te spinnen van genot in zijn motorhome, Bernie Ecclestone. Al veertig jaar probeert hij Amerika te lijmen voor zijn sport. Temeer omdat het na de finish helemaal niet meer stuk kon voor de grote baas. Sebastian Vettel slaagde er immers niet in om Austin te verlaten met de wereldtitel. Of hoe de spankracht wordt doorgetrokken tot de laatste koers van het seizoen, en volgende week in Sao Paulo opnieuw alle ogen van de wereld op Bernies circus gericht zijn.

Het zag er het hele weekend nochtans zeer goed uit voor Vettel. Al in de eerste vrije training zette hij de snelste tijd neer, met een dominantie die weinig goeds voorspelde voor Alonso, de enige die hem nog kon van de titel houden. En zaterdag recidiveerde Vettel in de kwalificaties toen hij zijn Red Bull op pole position parkeerde. Alonso worstelde met zijn Ferrari want kreeg de banden maar niet op ideale temperatuur, en kon niet beter dan negende op de grid. Vettel kon al beginnen feesten.

Maar toen begon het spel. Grosjean moest een nieuwe versnellingsbak laten monteren en vloog achteruit op de grid: Alonso had nu de achtste startpositie. Nog altijd niet schitterend en vooral langs de vuile kant van de piste, waar de auto's minder snel op gang komen wegens slippende banden. Fiets dan maar eens naar de vierde plaats, die Alonso nodig had om in het kampioenschap te blijven.

Geen nood, dachten ze bij Ferrari. En veinsden dan maar een probleem met de versnellingsbak van Felipe Massa. Een mecanicien trok er de verzegeling even af en zag de Braziliaan daardoor vijf plaatsen achteruit gezet op de grid. Zodat Alonso als zevende kon starten, bovendien langs de 'schone' kant van de piste. Alle beetjes helpen, moet Alonso gedacht hebben. Met een fantastische start wrocht hij zich voorbij de eerste bocht al naar de vierde plaats: uitgerekend de positie die hij dus nodig had om zijn (kleine) titelkansen gaaf te houden. Een plaats die hij nog kon upgraden tot derde. Niet alleen omdat Webber in de tweede Red Bull uitviel, ook omdat hij meer dan ooit zijn lijfspreuk toepaste: nooit opgeven.

Geen triomftocht

Zelfs niet met een aamborstige Ferrari die niet minder dan veertig seconden achter de winnaar finishte, ene Lewis Hamilton. Maar het had even goed Vettel kunnen zijn, die winnaar. De heren reden immers 56 ronden in elkaars zog, nooit verder dan drie seconden van elkaar. Een boeiend duel waarin Hamilton met nog vijftien ronden te gaan het verschil maakte. "Hij kreeg één kans en greep ze", deed Vettel na afloop zijn hoed af voor Hamilton. Maar hij zei het met hangende lip. Omdat Austin 2012 dan toch geen triomftocht werd, maar hem amper drie punten meer opleverde dan Alonso. Hoewel zijn kaarten nog altijd best liggen, zal er volgende week met maar dertien punten voorsprong op Alonso niets verkeerd mogen gaan in Sao Paulo.