Direct naar artikelinhoud

Israëlische regering subsidieert nieuwe nederzettingen

De Israëlische regering heeft een lijst goedgekeurd van plaatsen die prioritair in aanmerking komen voor subsidiëring. Die omvat ook bijkomende kolonies op de Westelijke Jordaanoever.

De lijst bevat honderden mindergegoede plaatsen. Die kunnen overheidsgeld krijgen voor huisvesting, infrastructuur, onderwijs, culturele activiteiten en veiligheid.

Op de lijst staan 91 nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, tegenover 85 op de uit 2009 daterende vorige lijst, aldus de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Vele ervan bevinden zich in gebieden die Israël vrijwel zeker zal ontruimen zo het tot een akkoord met de Palestijnen komt.

Er zijn ook drie kolonies bij die eerder als 'illegaal' golden, maar die van de vorige regering-Netanyahu alsnog een wettelijke basis kregen.

Afgelopen weekend raakte bekend dat Israël in augustus 24 Palestijnse gevangenen zal vrijlaten, een actie die kadert in de recent gestarte vredesgesprekken.

Voormalig WTO-topman Renato Ruggiero (83) overleden

De Italiaan Renato Ruggiero, voormalig directeur-generaal van de Wereldhandels-organisatie (WTO), is in Milaan op 83-jarige leeftijd overleden.

Ruggiero gaf tussen 1995 en 1999 leiding aan de WTO en was daarmee de eerste directeur-generaal van de organisatie. "Hij heeft geholpen de fundamenten van de WTO te bouwen, waardoor deze organisatie beter in staat is de lidstaten en hun burgers van dienst te zijn", aldus de huidige directeur-generaal, Pascal Lamy.

New Yorkse politie schiet 14-jarige jongen dood

In het New Yorkse stadsdeel The Bronx heeft de politie een gewapende veertienjarige jongen doodgeschoten.

Volgens de krant The New York Post was de zwarte tiener iemand aan het achtervolgen, waarbij hij meerdere schoten loste. Een politiepatrouille kwam ter plaatse en de agenten riepen de jongen toe om zijn wapen te laten vallen. Toen de tiener nogmaals vuurde, schoot één van de agenten hem neer. Hij overleed ter plaatse.

De jongen was geen onbekende voor de politie. Hij zou volgens de ordediensten lid zijn van een gewapende jeugdbende.

De tante van het slachtoffer uit intussen zware beschuldigingen aan het adres van de politie. "Er was geen wapen (...). Ze doden ons en stoppen het in de doofpot", zei Quwana Barcene aan The New York Post. Ze maakte de vergelijking met Trayvon Martin, een zeventienjarige die in Florida werd doodgeschoten. De schutter werd vrijgesproken terwijl critici racistische motieven vermoedden.