Direct naar artikelinhoud

Bellens verdeelt de meerderheid

Belgacom-CEO Didier Bellens moet niet opstappen. CDH en sp.a vragen minister van Overheidsbedrijven Magnette (PS) om hem aan te pakken, maar de Franstalige socialisten laten Bellens niet vallen.

De schandaalsfeer rond de Belgacom-topman bereikte vorige week een nieuw hoogtepunt. Daarop besloot de kamercommissie Infrastructuur hem opnieuw aan de tand te voelen. Na een hoorzitting van vier uur achter gesloten deuren bleek dinsdagavond dat de zaak-Bellens de meerderheid verdeelt. De CEO van telecombedrijf kon de parlementsleden niet overtuigen dat hij tijdens zijn hoorzitting op 9 november niet gelogen had. Hij slaagde er bijvoorbeeld niet in te antwoorden op vragen over de precieze datum wanneer hij op de hoogte was gebracht van een klacht wegens pesten die werd ingediend tegen zijn vertrouwelinge Concetta Fagard.

CDH-fractieleidster Catherine Fonck benadrukte na afloop dat Bellens volgens haar niet meer in staat is om het geschonden vertrouwen te herstellen. "Veel vragen blijven zonder antwoord", stelde ook sp.a'er David Geerts. "Een ceo van een belangrijk overheidsbedrijf kan niet blijven zitten als hij de verantwoordelijkheden altijd bij zijn medewerkers legt. De bal ligt volledig in de kamp van de regering en Magnette. " PS-kamerlid Karine Lalieux hanteerde een gematigdere toon, maar vroeg wel dat het bedrijf "onder monitoring" zou worden geplaatst. "We willen Bellens een half jaar de tijd geven om toe te laten te tonen dat hij pesterij binnen zijn bedrijf wel degelijk een belangrijke zaak vindt." Ook Groen en N-VA vinden zijn positie onhoudbaar.

De Belgacom-ceo liet de parlementsleden weten dat hij aan de procureur des konings een onderzoek heeft gevraagd over mogelijke afluisterpraktijken binnen zijn bedrijf.

Bellens behoudt voorlopig de steun van premier Elio Di Rupo (PS) en de regering. De Franstalige socialisten hebben even overwogen om de Belgacom-topman te laten vallen. Maar uiteindelijk werd binnen de PS beslist door te gaan met Bellens. "We zijn niet van plan een van de laatste Franstalige CEO's van een Bel20-onderneming te dumpen", klinkt het.